Вже понад рік хворі на гіпертонію рівняни мають змогу купувати ліки за пільговою ціною. У вересні перелік пільгових препаратів переглянули і розширили. Тепер хворі можуть самі обирати препарат, який їм підходить і за діючою речовиною, і за ціною. Окремі з них можна придбати навіть за одну копійку. Як отримати рецепт на пільгові ліки, і чи вистачить їх усім пацієнтам дивимось далі.

Понад триста найменувань ліків для гіпертоніків потрапили під пілотну програму Державного регулювання цін на медпрепарати для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Перелік зісобів доповнили у вересні. Однак рівняни не надто поспішають скористатися такою пільгою, занепокоєні медики.

На рік у бюджеті передбачили 960 тисяч гривень, використали лише 206 тисяч. Тому нині компенсують до 90 відсотків вартості ліків. Окремі препарати гіпертонікам обходяться в одну копійку. Лікарі вкотре наголошують, проект передбачає відшкодування і для тих, в кого вперше виявили гіпертонічні захворювання. Тому нагадують симптоми хвороби.

Аби повідомити усім пацієнтам про діючу програму, лікарі почали активну просвітницьку роботу. Медики вимірюють тиск людям у супермаркетах та банківських відділеннях, а мобільні бригади обходять домівки пацієнтів.

Лікарі нагадують, гіпертонію вилікувати не можливо, але полегшити стан можна. Потрібно постійно вживати ліки, та змінити спосіб життя. Інакше захворювання прогресує, та спричиняє невідворотні процеси. Смертність та інвалідність від гіпертонії у Рівному має чи не найвищі показники - понад 20 відсотків.