Після введення в дію сміттєпереробного заводу територія, заповнена сміттям, привернула увагу керівників "Рівнетеплоенерго" і товариства "Вейст-буд", які також сподіваються заробити на міському смітті.

Про це пише "Рівне Вечірнє" .

Степан Коропецький, директор "Рівне теплоенерго":

— Міськрада надала нам дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ділянки в оренду на 10 років. Йдеться про 10 соток землі на сміттєзвалювальному полігоні біля сміттєпереробного заводу, на яких буде встановлено когенераційну установку для видобування газу зі сміття і перетворення його на електроенергію.

Коли видобування газу стане реальністю — сказати не можу. Ще потрібно розробити проект землеустрою, затвердити його на сесії міськради, а це залежить від того, коли його підготують до розгляду депутатів. Також ми ще не займалися питанням придбання когенераційної установки. Чи вигідно буде виробляти електроенергію зі сміття? Це підрахує проектна організація, коли розроблятиме проект.

Євгеній Кінаш, директор ТОВ "Вейст-буд":

— Плануємо взяти в оренду на 49 років 65 соток землі на сміттєзвалювальному полігоні. Звернулися з цим до міськради. Ми працюємо із підприємством "Санком-Рівне ", разом із яким збираємо по місту великогабаритне сміття: старі вікна, двері, рами, будівельні відходи. Їх привозить на полігон також КАТП 1728. Сміттєпереробний завод великогабаритне сміття не приймає. Тож на орендованій ділянці хочемо сортувати таке сміття для подальшого використання. Дерево з вікон та дверей можна переробляти на щепу. Будемо сортувати сміття вручну. Все це ще до кінця не сплановано. Будемо вирішувати з компаньйонами, як саме це робити.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Майбутнє у міського сміттєзвалища дуже перспективне. Можливо, вже до кінця цього року на ньому пробурять свердловини для видобування газу і переробки його на електроенергію. Це робитиме "Рівне теплоенерго". Раніше цим хотіла зайнятися київська фірма, але вона не зібрала для цього всі необхідні документи. Ще на сміттєзвалищі буде облаштовано пункт прийому особливо небезпечних відходів. Цим займеться фірма, яка виграє тендер. Я запрошую на тендер всіх, хто має ліцензію на роботу з особливо небезпечними відходами.

Також надамо землю на полігоні всім, хто захоче добувати тут газ. Умова надання землі — навести на ділянці лад, обгородити її. Ну і вчасно вносити орендну плату. Якщо вдасться організувати на сміттєзвалищі видобування газу, то будемо мати технологію переробки сміття європейського рівня. Згодом на сміттєзвалищі буде здійснено рекультивацію: рештки непереробленого сміття прикриємо грунтом з рослинним шаром. Залишаться лише свердловини для добування газу. Кажуть, що його звідти можна добувати ще 50 років.