Японія стає ближчою. Майстер-класи з мистецтва орігамі, каліграфії та змагання із інтелектуальних ігор: Го, Отелло, рендзю та сьоги. У Рівному триває фестиваль японської культури. Організатори - керівництво Палацу дітей та молоді. Основна мета - популяризація інтелектуальних ігор цієї країни та знайомство усіх охочих з традиціями та культурою Японії.

Валерій Крушельницький вже шість років грає в інтелектуальну гру Го. У свої 11 років він вже дворазовий Чемпіон Європи у своїй віковій категорії. Грають у Го, навчає хлопець, ставлячи по черзі чорні та білі камені на дошку з решіткою горизонтальних та вертикальних ліній. Ціль — захопити якомога більшу територію на дошці каменями свого кольору, не дозволяючи супротивнику оточити свої. Цю техніку юнак чудово освоїв, адже часто здобуває досвід закордоном. Днями повернувся з Кореї. Там турніри відбуваються на дещо іншому рівні, - розповідає Валерій.

Під час проведення фестивалю японської культури у ПДМі проводились змагання та турніри з інтелектуальних ігор: Отелло, рендзю, сьоги та звичайно Го. І хоча сама гра з'явилась у Китаї понад 2 тисячі років тому, саме в Японії, вона здобула найбільшого розвитку впродовж останніх століть та вже стала частиною традиційної культури.

Ближче познайомити із культурою та звичаями країни сонця, що сходить приїхала майстер з японської каліграфії Міюкі Цудзукі. Дівчина вже сім років живе в українській столиці та навчає базовим знанням з японської каліграфії українців.

Вона вже звикла до життя у нашій країні та не перестає популяризовувати Японію, а тим більше забувати рідну мову. Тож бажає щастя та успіхів усім українським дітям японською.

Навчали на фестивалі японської культурі у ПДМі і мистецтву орігамі. Традиційного журавлика зробили і ми. Говорять, якщо скласти його власноруч та загадати бажання воно обов'язково здійсниться.