"На державне місце не пробитися", — цей міф розвіяли представники Громадянської Мережі "ОПОРА". Більше того, практично половина зарахованих на державну форму навчання, щасливий білет отримала уже після завершення вступної кампанії на бюджетні місця, 11 серпня. Єдине, що зробили потенційні платники, щоб отримати шанс на безкоштовне навчання, — подали оригінали документів.

Не були у жодному із трьох списків рекомендованих до зарахування на державну форму навчання, але навчатимуться на бюджетному місці. Сотні студентів у рівненських ВНЗ зарахували на державні місця 11 серпня, уже після закінчення третьої хвилі рекомендованих на зарахування на безкоштовне навчання. Єдине, що зробили потенційні платники, — подали до приймальної комісії оригінали документів. На вільні бюджетні місця із них зарахували тих, хто мав кращі результати ЗНО.

Заповнювали вакантні бюджетні місця і на спеціальності "політологія". На "дошкільне виховання" зарахували 38 абітурієнтів із 60 за конкурсом оригіналів документів. Залишалися вакантними бюджетні місця і у НУВГП. На "Геодезію та картографію" зарахували 16-тьох потенційних платників, 5-тьох на "облік та аудит".

До порушень, які виявили журналісти першого місцевого: дострокове підписання договорів у приймальній комісії РДГУ на зарахування на платну форму навчання, "ОПОРІВЦІ" додають не оприлюднені результати творчих конкурсів. Відтак, не згідні із виставленими балами абітурієнти не змогли їх оскаржити.

Із питаннями й скаргами на гарячу телефонну лінію громадянської мережі "ОПОРА" за час вступної кампанії надійшло понад сім тисяч дзвінків від вступників та їхніх батьків з усієї України. Жодного оскарження у судовому порядку, кажуть громадські активісти, на Рівне нщині не було.