Початок літа 2013 року запам'ятається багатьом рівнянам не лише спекою. Десятки тисяч мешканців північно-східних околиць обласного центру потерпали від смороду. Численні звернення на гарячу лінію комунальних служб з питанням ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ? відповіді не дали. Натомість працівники апарату міськвиконкому обіцяли людям з'ясувати, хто не дає дихати чистим повітрям. Відтоді минув місяць, а винуватця-забруднювача досі шукають.

Неможливо вийти на вулицю, погуляти з дітьми і навіть відчинити кватирку - так пригадують спекотні дні червня-липня рівняни, які живуть на мікрорайоні Північному.

Сморід відчували не лише жителі мікрорайону Північний. Нарікали на неприємний запах також мешканці вулиць Кн.Романа, Будівельників, Фабричної, Гагаріна, Черняка, Костромської, Буковинської і сусідніх з ними. У вітряну погоду сморід сягав будинків біля автовокзалу та автостанції Чайка. Скарги надходили і з сіл Бармаки та Великий Житин.

У коло підозрюваних потрапило не лише сміттєзвалище. Серед ймовірних забруднювачів відповідні служби не на камеру називали Шпанівський спиртзавод, очисні споруди поблизу льонокомбінату, газову заправку на вулиці Костромській і навіть підприємство Акватон. Люди більш відверті.

Однак офіційного підтвердження жодної з цих версій немає. Депутат міськради Володимир Зиль, який теж живе в одному з будинків на вулиці Євгена Коновальця, написав запит на імя міського голови з проханням з'ясувати, хто отруює повітря. І отримав відповідь у встановлені законом терміни.

Згідно з висновками створеної комісії - перевищення вмісту шкідливих речовин на вулицях Грушевського та Євгена Коновальця, саме там, де проводили заміри, не виявлено. А це означає, що і смороду напевно не було. Отож і винуватця не шукатимуть. І гарантій, що сморід не повернеться у місто знову, немає. Натомість у прокуратуру зі скаргою обіцяє звернутися постраждалий депутат, щоб винного у забрудненні міста знайшли.