Чергові порушення виявила наша знімальна група. Цього разу в освіті, а саме у вищих навчальних закладах. Не з 11 серпня, як те передбачають правила вступу, а сьогодні пропонують підписати договір й сплатити гроші за навчання технічні секретарі у місцевих інститутах та університетах. Саме 8 серпня, стартувала третя хвиля зарахування абітурієнтів на державну форму навчання. У приймальних комісіях намагаються повідомити про це абітурієнтів, які у списках успішності по здачі ЗНО у хвості. Ті у свою чергу чи то через велику жагу до знань, чи через прагнення мати диплом про вищу освіту, кидають усі справи й мчать підписувати документи й платять гроші за навчання. Хоча раніше наступного понеділка вступати до ВНЗ за гроші не можна. Такі умови вступу до вищих навчальних закладів обрали у Міністерстві освіти.

Андрій втретє прийшов перевірити списки рекомендованих на бюджетну форму навчання. За компанію з ним товариш Володя. Вони хотіли разом навчатися на одній спеціальності. Так і сталося.

Поки в одному ВНЗ абітурієнти рекомендовані на державну форму навчання мігрують зі спеціальності на спеціальність, до іншого злітаються підписувати договори на вступ на платну форму.

Про те, що підписувати подібні договори можна лише з 11 серпня, усі ці люди кажуть, не знають. Їм телефонували із приймальних комісій, пропонували прийти, сплатити кошти й підписати договір.

При заповненні й підписанні кожного бланку договору, абітурієнтам та їхнім батькам видають банківські реквізити й розповідають за якою адресою знаходяться відділення. Але те, що це подача документів на платну форму навчання, у приймальній комісії заперечують. Цей процес зарахування студентів, тут називають інакше.

Договір без підпису ректора, не договір. Але його заповнений бланк повертають секретарю із чеком. 6 тисяч 900 гривень стільки коштуватиме батькам житомирянки навчання за спеціальністю "Початкове навчання" у Рівне нському державному гуманітарному університеті.

Укладають договори на платну форму навчання і в НУВГП. Місця на декотрі спеціальності уже заповнені.

Пояснюють, мають на це право і умов вступу до ВНЗ передбачених профільним Міністерством не порушують. Бо підписують договори на платну форму лише на спеціальності, де держзамовлення відсутнє.