Урожайні рекорди встановлюють на полях Рівненщини. 60 центнерів пшениці та 30 центнерів жита із гектару поля. Це найбільше досягнення 2013го року у Фермерському господарстві "Троянда", що у Сатиєві. Вродило би ще краще, але зима завадила, пояснюють фермери. Відтак зерно із Рівненщини, ймовірно повезуть на український південь. Там пшениці збирають утричі менше із гектара.

По десять рядків у кожному колоску — так вродила пшениця німецького сорту "акратос" на Дубенщині. Науку сівби й обробітку поля Микола Стасюк опановує 13 років. Урожай зернових зібрав уже із 70 % поля. Нині дозбирує озиму пшеницю, під нею було 120 Гектарів. Жито уже висушив й продати встиг. Воно, каже, стратегічний продукт і для споживачів хліба, і для фермерів.

Щоправда торік, каже, тонна жита коштувала 1600 гривень, а цього року закупівельна ціна — 1350 гривень. Подешевшала й пшениця на 350 гривень на кожній тонні. Але меншої ціни на хліб чекати не варто, наголошують фахівці. Жарке літо випалило злаки на Півдні України. Ймовірно, з Рівне нщини надлишок зернових повезуть туди. Урожай там утричі нижчий від запланованого.

Зерна на Рівне нщині могло б вродити ще більше, принаймні у фермерському господарстві "Троянді". Примхлива зима вкрала у фермерів 30 відсотків урожаю.

За два-три дні батько з сином почнуть молотити яру пшеницю, далі сою й кукурудзу. А наступного року запланували посіяти й поле соняхів, вперше. Якщо й у 2014-му літо буде таким же спекотним, як останні три роки, то урожай, порахували, буде гарним.