Пророк Ілля уже наближається на вогненній колісниці. Завтра усі віряни відзначатимуть День пам’яті Святого. Ілля - один з найбільш шанованих пророків Старого Заповіту. Відомий він і тим, що ще за життя потрапив на небеса та воскрешав людей із мертвих. У народі з пророком побутує чимало прикмет та вірувань. Нині ж його іменем називають дітей, адже означає воно «міць Господня». А ще з другого серпня з'являються перші ознаки наближення осені, стає відчутна різниця між температурами ночі і дня.

Саме так іконописці зображають пророка Іллю – на вогненній колісниці, запряженій четвіркою крилатих коней, що возноситься в небо. Святий жив ще за дев'ятсот років до народження Христа. За життя став відомий завдяки пророцтвам та дивам, що вершив. Навіть перший храм у Києві за часів князя Ігоря був зведений на честь Святого Іллі.

На Іллю до обіду літо, а після – осінь. До Іллі народ купається, а з Іллі з рікою прощається. Таких народних прикмет не одна, адже в українській народній культурі Святий відає природніми явищами. Грім та дощ – його улюбленці. Тому опади другого серпня вважають благодатними. Їх збирають та омивають обличчя.

Оскільки пророк потрапив на небо ще за життя, за Святим писанням він повинен повернутися на землю. Це і буде предтечею Другого Пришестя Христа.