Зіграти незвичну партію незвичними шахами віднедавна можна... у музеї. Однак про цей музей ні рівняни, ні гості ще не чули. І Дошка, і й шахові фігури на ній металеві. Родзинкою й альтернативою традиційним екскурсіям стала нова експозиція у приватному музеї ковальського митецтва. І напевно недарма цей музей відвідала наша Тетяна Коваль, і дізналася чим може зацікавити холодний та сірий метал. Якщо і вас зацікавить новий музей, шукайте його на вулиці Курчатова.

Вони танцюють не від живлення струмом, а від пориву вітру, або з волі цікавих відвідувачів. У музеї ковальства таких чимало. Часто туристами стають ті, хто приїзять сюди у справах або за компанію. Бо музей не звичайний, приватний і знаходиться на території підприємства, яке займається реалізацією металу.

Найбільше чотирирічного Матвійка зацікавила Маша з ведмедем. Їх спеціально для музею викувало подружжя ковалів зі Славути. Ця скульптура стала візитною карткою музею ковальства. Про неї та решту експонатів розповідає екскурсовод-школяр. Йому 14, на літніх канікулах, каже не було чим займатися. А тут і спілкування, і ....

Усі ці речі зібрала жінка. 20 років реалізує метал для будівництва. 5 останніх гроші витрачає на металеву скульптуру. Любить ковані речі, зізнається, понад усе у світі. Свою любов пов'язує з дівочим прізвищем — Коваль. Частину колекції засновниця музею купила на ковальських фестивалях та виставках.

Дзвіночків у музеї більше півсотні. Вони справа рук коваля із Донецька Віктора Михальова. В експозиції пробудуть ще місяць, до дня Незалежності. Тоді ж у Рівному відбудеться ковальський фестиваль "Металеве серце України". Цьогріч його символом стане "Даринка-Щедринка".

Скульптуру із дарунками від українських й закордонних ковалів, а їх очікують із 80-ти країн світу, обіцяють подарувати місту. Поповнюватиметься і експозиція музею. Називати експонати просять відвідувачів. Наразі вигадують клички псам. Найкращу викарбують на пластині й почеплять на шию.