Уперше за 100 років в Україні реконструювали серпанковий стрій. У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася унікальна презентація одягу, пошитого зі справжнього серпанку. Майстриням знадобилося три роки, аби «з нуля» відродити особливості ткання.

Два повні жіночі серпанкові строї, прототипом для яких став одяг із с. Крупове Дубровицького району Рівне нської області сьогодні демонструють вперше. Оригінали одягу зберігаються у Сарненському історико-етнографічному музеї. Його завідувачка Раїса Тишкевич розповідає, ткацтво здавна було улюбленою справою українських дівчат.

Серпанкову тканину виготовили у майстерні історичного ткацтва «Легенди Волині». Було здійснено близько сотні спроб, доки структура і товщина тканини почала відповідати історичному оригіналу початку XX ст. Легка напівпрозора тканина у давні часи була мрією українських дівчат.

Побутування повного серпанкового строю зафіксована на теренах України лише в Дубровицькому районі. Зараз це мистецтво пошиття відроджують завдяки допомозі меценатів та спонсорів.