27 червня - останній день тестування ЗНО-2013. На десерт абітурієнтам лишили світову літературу. Розпочалося зовнішнє незалежне оцінювання із хімії 3 червня. Найпопулярнішими предметами, які здавали на Рівненщині, стали українська мова та література, історія України і математика. Найменш популярні — всесвітня історія та російська мова. Традиційно за тестуванням спостерігали активісти. Вони розповіли про порушення й порушників.

17-ро абітурієнтів не допустили до тестування, чи попросили залишити клас уже, коли воно розпочалося. Такі результати спостережень активістами громадянської мережі "ОПОРА". 20-ро волонтерів організації наглядали за роботою персоналу й абітурієнтів у Рівному, Сарнах, Кузнецовську, Дубровиці та Дубно.

А ще опорівці познайомилися з інструктором, котра читала книжку, а не спостерігала за абітурієнтами. Тим часом, додають активісти, майбутні студенти підказували один одному правильні відповіді.

У п'ятьох абітурієнтів виявили мобільні телефони. Один із них склав апеляцію, мотивуючи, що телефон був вимкнений. Цю справу ще будуть розглядати. Якщо підлітку пощастить, то він зможе пройти тестування на додатковій сесії. Усі вимоги абітурієнтам розповідають усно до початку тестування, також пропонують прочитати.

Ще 12-м абітурієнтам не дозволили складати тестування, бо вони забули паспорт чи сертифікат. 8-ро із них не склали українську мову і літературу. Цього року вступити до жодного українського вузу вони уже не зможуть.