13 червня – дата, яка стала історичною для розвитку новітніх технологій. Цього дня, рівно 30 років тому американська космічна станція вперше за історію людства покинула межі Сонячної системи. А в цей час на Землі, на полицях американських магазинів з’явився перший мобільний телефон. Вага лише трубки, без сумки із акумулятором, досягла 800г. Його ціна становила космічні на той час 3995 доларів США.

Рівнянин Едуард Поліщук, колекціонує раритетні мобільні телефони. Чоловік розповідає – заволодіти першими моделями – задача надможлива. Такий апарат на аукціоні може коштувати сто тисяч доларів. У його ж приватній колекції найстарший ось ця модель - їй 20 років і вона досі справно працює. Про більш старі телефони для колекціонера - годі й мріяти.

Готуючи сюжет, ми намагались знайти рівнянина, в котрого немає мобільного телефону. І це завдання нам виявилась не під силу. Сьогодні з мобільними ходять усі – від старого до малого. Втім ще 40 років тому про таку розкіш людство не могло і мріяти. Тепер вимоги до стільникових телефонів зросли.

Проте серед опитаних рівнян ще є ті, котрі пам'ятають перше призначення телефону.

Таку ж думку розділяє і експерт у галузі мобільних телефонів.

Яким би не був хорошим ваш телефон, вчені попереджають – вплив радіохвиль підвищує кровообіг у корі головного мозку. А це, може мати вплив на здоров’я власника. То ж рекомендують по можливості скорочувати час використання телефону у своєму житті.