100 тисяч квитків на півмільйона гривень. У Дубенському замку вчаться заробляти на туристах, причому не тільки на місцевих, а й іноземних. Росіяни, поляки, литовці - тут уже туристи звичні. Відтак, почали орієнтуватися на західніші країни. Однак, не усе так просто. Пещених європейців лякає інфраструктура історичного міста. А точніше - її відсутність.

Людей цікавить кров та біль, як би вони цього не заперечували. У Дубенському замку це можуть довести як ніде інде. Відкрита торік експозиція "Історія тортур і покарань" тут найпопулярніша.

Виставка розважальна, а не повчальна, наголошує екскурсовод. Знаряддя тортур відтворені у реальних розмірах та із усіма деталями. Великих й малих, тут 18.

За рік Дубенський замок відвідало 100 тисяч туристів. 21% із них — іноземці. Найбільше — 14%, росіяни, ще 5 % — поляки. Подивитися на родовий маєток князів Острозьких у Дубно почали їхати литовці та ще західніші європейці. Туристів за тисячі кілометрів могло б бути ще більше, каже директор, якби інфраструктура була кращою.

За рік від продажу квитків тут заробили півмільйона гривень. За 5 місяців 2013-го — 140 тисяч. Це в рази більше ніж колеги у Острозі, кажуть в обласному управлінні культури та туризму. Дубенському замку поталанило: добиратися сюди простіше, бо поряд проходить магістраль міжнародного значення.

Утримання Дубенського та Острозького замків за рік обходиться майже у два мільйона гривень. Якщо позитивна тенденція до збільшення туристів у Дубенському збережеться, то заклад за декілька років зможе вийти на самоокупність. Основну ставку тут все ж роблять на збільшення кількості іноземних туристів. Але і місцевим мають, що запропонувати. Як мухи на мед сюди злітаються дубенські молодята.

Чи з'явиться поряд ресторан та готель, щоб місцеві молодята свій великий день, святкували як у Європі, залежить від зацікавлення бізнесу. Туристів заманювати сюди обіцяють і далі. Замків-партнерів закордоном більшає. Співпрацюють тепер не тільки із польськими колегами, а й із чеськими та литовськими.