Який костюм варто купити, щоб він був якомога універсальним і не вийшов з моди через кілька сезонів?

Якщо ви хочете мати в своєму гардеробі хоча б один костюм, краще за все купити найкласичніший варіант — з тонкої вовняної або напіввовняної тканини з піджаком на трьох ґудзиках. У чоловічій моді такі моделі існують без змін останні років п’ятдесят. Колір обирайте стриманий — темно-сірий або темно-синій. Таким чином ви позбавитеся проблем з підбором сорочок та краваток. Класичні У класичному костюмі чоловік будь-якої статури виглядає акуратно і по-діловому. Але щоб костюм добре сидів, при його виборі слід дотримуватись певних правил. Ось вони. Примірку треба починати з піджака, а в ньому головне — так званий “плечовий пояс” і комір, який повинен м’яко облягати шию. У плечах хороший костюм повинен сидіти як влитий, і при цьому ви не повинні відчувати себе ні скуто, ні дуже розслаблено. Існує правило, яке свідчить: сорочка сидить ідеально, якщо між застебнутим комірцем і шиєю вільно проходять два пальці. Лацкани повинні щільно прилягати до бортів. Лацкан, що прикриває верхній ґудзик — вірна ознака дешевого костюма. На спині не повинно бути ні вертикальних, ні горизонтальних складок, за винятком симетричних вертикальних накатів для свободи рухів. Якщо у піджака дві шлиці, що модно останнім часом, то вони повинні бути закриті, коли піджак застебнутий. Якщо піджак хороший вам у плечах, а нижній ґудзик ви застібаєте насилу, у жодному випадку не намагайтеся вирішити проблему, вибираючи більший розмір. Краще не поспішаючи поекспериментувати з костюмами різних моделей (1, 2, 3 ґудзики; 1, 2 шлиці) і повноти. Довжину класичного костюма визначають таким чином: стоячи прямо, опустивши руки, схопіть полу піджака. Якщо зробити це вам вдалося без зайвих рухів тіла, значить по довжині він вам якраз. Необхідно також звертати увагу і на довжину рукава — він повинен повністю закривати зап’ястя і бути коротше за манжету сорочки на один-півтора сантиметра.

Формальні Формальні, іншими словами, ділові костюми складають основу гардероба сучасного чоловіка, 80 відсотків часу якого займають кар’єра і бізнес. У наш час діловий костюм — це костюм із двох предметів. Піджак і брюки в костюмі-двійці завжди зшиті з однієї тканини. У сучасних ділових костюмах особливо важлива висока якість вовни. Етикет дозволяє використовувати в діловій обстановці не тільки класичний сірий або колір деревного вугілля, а й усі темні відтінки синього. Допускаються делікатні варіанти смужки, не дуже широкої і контрастної, щоб не привертати до себе зайвої уваги.

Неформальні За останні сто років уявлення про одяг вихідного дня буквально перекинулися з ніг на голову. Будь-яка людина старша 50 років відзначає той факт, що публіка в містах, установах і ресторанах, на конференціях, засіданнях і в діловій обстановці в даний час одягнена так, як у дні її юності одягалися тільки по вихідних днях. У наш час для неробочих днів, прогулянок і подорожей існує безліч варіантів неформальних костюмів стилю casual.

Casual Casual — конструкція простіша, тканини яскравіші. Для неформальних костюмів використовуються такі ж або трохи спрощені конструкції класичних моделей формальних костюмів. Неформальним також вважається комплект з піджака і брюк різного кольору (“компаньйон”). Головна відмінність неділового стилю — в структурі тканини й більш “розслабленій” колірній гамі. Для стилю casual характерні модернізовані, відкриті структури тканин. Вони об’ємні, легкі, мають підвищене розсунення ниток, тому менш довговічні, ніж тканини класичних переплетень. Оскільки вироби з таких тканин відносяться до категорії fashion item, тобто гостро-модний виріб, не варто пред’являти до них ті ж вимоги, що й до класичних формальних костюмів, які розраховані не на один рік носіння.

На один сезон Fashion item — це виріб на один сезон. При виробництві тканин для таких виробів пріоритет мають нові матеріали, змішані тканини зі спеціальними ефектами. Традиційні тканини для неформального костюма — бавовна, льон і шовк. Особлива розмова про льон і шовк. Головне достоїнство льону і шовку — їх “прохолодність”. Такі вироби не потребують обов’язкового прасування. Серед людей з хорошим статком їх прийнято носити злегка пом’ятими, що говорить про розслаблення і комфорт (у відповідних ситуаціях). Піджаки і брюки з льону і шовку вважаються предметами розкоші. Проте варто відрізняти розкіш на відпочинку від розкоші ділової, і використовувати пом’яті речі тільки за призначенням. Вони особливо зручні для подорожей у тропічні країни. Останнім часом з’явилися сучасні вовняні тканини з фантастичними властивостями, які не поступаються традиційним тканинам для спекотного клімату, наприклад, літній кашемір. Варіанти літнього кашеміру непрозорого переплетення ниток можуть використовуватися і для ділових костюмів.

Рівне нська газета