Фотосесія випускного — весела і захоплююча подія, яка може перетворитися на тортури і для випускників, і для фотографа, і для інших учасників заходу, якщо не знати заздалегідь деяких тонкощів питання.

Можливо, деякі поради здадуться нагадуванням очевидних істин, але якраз ці, здавалося б, “очевидні речі”, і випускають з уваги. Кому фотографувати? Звичайно, можна доручити фотографування родичам чи батькам, але вони в першу чергу гості й учасники дійства. А фотограф — це і досвідчений консультант, який може допомогти вам зрозуміти, а потім і реалізувати те, що ви дійсно хочете. І це не тільки живі або постановочні фотографії, а й портрет всередині або зовні приміщення, кольоровий чи чорно-білий. Фотограф допоможе знайти потрібне місце для портрета, зможе відобразити найважливіші моменти, включаючи передпідготовку у будь-якому вигляді, про які ви могли подумати, і, можливо, в декількох, яких ви ніколи не могли б себе уявити. Він завжди вчасно готовий до всіх подій, включаючи абсолютно важливі кульмінації і більш розслаблені, показові моменти.

Що необхідно зробити до випускного Оскільки секретом будь-якої успішної зйомки за участю людей (портрети, весілля й ін.) є не тільки майстерність фотографа, а й хороший контакт з елементами довіри, варто щільніше поспілкуватися до випускного вечора. До моменту зйомки з фотографом варто зустрітися як мінімум двічі: перший раз — це власне знайомство, яке дає дуже багато для взаєморозуміння і налагодження контакту (демонстрація портфоліо фотографа, візуальне вивчення випускників); друга зустріч — за декілька днів або тиждень до зйомки: поспілкуватися, краще звикнути один до одного, максимально точно розпланувати (погодинно й похвилинно) власне день зйомок, уточнити деякі деталі, фотографу — отримати аванс. У це ж спілкування необхідно розповісти випускниці, чим відрізняється її повсякденний макіяж від спеціального фотографічного, щоб не отримати в результаті зйомки фотографії “для дерматолога”.

Десять кроків підготовки 1. Якщо у випускниці буде з собою на прогулянці легкий напівпрозорий шарф або хустинка, то це істотно розширить можливості показати динаміку і святковість у кадрі. 2. Змиріться з відсутністю у вас на фотосесії жувальної гумки в роті, якщо є така звичка. Зловити момент у людини, яка жує, коли її обличчя неперекошене, складно. І з цієї ж причини прагніть поменше розмовляти один з одним або з друзями, які можуть бути поруч. 3. Вибравши місце зйомки, дайте можливість фотографу підібрати кращий ракурс — не робіть різких рухів, станьте так, як вам зручно, і просто, не міняючи положення корпуса, повільно або навіть дуже повільно озирніться довкола: ліворуч, праворуч, вгору-вліво, вгору-управо, вниз-вліво і вниз-управо, один на одного. 4. Прагніть уникати симетрії і строгих горизонталей та вертикалей у положенні рук, ніг і плечей. Звісно, фотограф вам підкаже, як краще стати, але інколи він стоїть досить далеко від людини, коли фотографує телеоб’єктивом. 5. Намагайтеся все робити неквапливо, статечно й урочисто, тобто з посмішкою і гідністю. 6. Під час прогулянкової фотосесії буде дуже добре, якщо інші випускники “погуляють де-небудь на віддалі”, так вони не відволікатимуть вас і фотографа і теж матимуть шанс на власну фотосесію. 7. Хлопавки та інша піротехніка з конфеті і серпантином можуть вам пофарбувати кольоровими плямами святковий одяг, особливо в сиру погоду. 8. Можуть знадобитися нитки з голкою, декілька шпильок, скотч. 9. Щоб не блищали лоб, щоки і ніс — стане в нагоді пудра. 10. Якщо вальс чи танець випускників включає “ефектні па”, попередьте про це фотографа. Рівне нська газета