Напередодні пішов з життя відомий рівненський історик і краєзнавець Гурій Бухало. Його серце перестало битися на 76 році. Кандидат історичних наук, професор Гурій Бухало за життя написав понад 700 наукових праць. ВІн досліджував кожну сторінку історії Рівного і рідного краю. Останнім часом Гурій Бухало тяжко хворів.

Метр музейної справи. Так називають його колеги з краєзнавчого музею. Він працював там з 60 років. І був наставником для багатьох молодих науковців. Вони колись жартома називали краєзнавчий музей музеєм імені Бухала. Його вклад у дослідження історії рідного краю неорціненний. А наукові праці не знають ліку. Своїми знаннями Гурій бухало ділився зі студентами. Викладав у гуманітарному університеті. Там для багатьох колег був другом.

Уроженець Дерманя Гурій Бухало був особисто знайомий з письменником та перекладачем Борисом Теном. Досліждував життя і творчість Уласа Самчука. Гурій Бухало товаришував з відомим археологом Ігорем Свєшніковим. А минулоріч був удостоєний премії його імені у галузі охорони культурної спадщини краю. Останні роки Гурій Бухало викладав у духовній семінарії.

Гурій Бухало доклав великих зусиль у підготовці наукового видання “Історія міст і сіл УРСР. Рівне нська область”. Він Постійно Автор більш як 700 наукових публікацій та окремих наукових видань. Захистив кандидатську дисертацію з питань історіографії. Був депутатом кількох скликань міської ради. У пам'яті колишніх колег і друзів Гурій Бухало назавжди залишиьтся як неперевершений знавець істоії рідного краю, Української повстанської армії і просто хорошим товаришем і другом.