Амбіціозний проект по підставі колонії людей на Марсі залучив десятки тисяч майбутніх космонавтів. Всього через три тижні після початку подачі заявок на політ без повернення було зареєстровано майже 80 тисяч добровольців.

Все почалося в 2010 році, коли голландський інженер Бас Лансдорп заснував компанію MarsOne, завданням якої було оголошено будівництво першої населеної колонії на планеті Марс.

Спочатку ця ініціатива виглядала виключно як дивацтво, однак Лансдорп з соратниками розпочав розробку фінансового плану та «дорожньої карти» проекту, і незабаром прийшов до висновку, що задумка цілком реальна і здійсненна. Вартість проекту він оцінив у 6 мільярдів доларів.

Найцікавіше, що MarsOne зуміла знайти спонсорів, готових надати гроші на здійснення фантастичної ідеї. Зокрема, Лансдорпа підтримав один з провідних голландських інтернет-провайдерів, інтернет-телестанція, що спеціалізується на енергетиці та екології, і деякі інші менш великі голландські компанії.

У середині 2012 року MarsOne в загальних рисах представила суть задуму: в 2016 році на Марс відправлять дві з половиною тонни продовольства для майбутньої колонії. У 2018 році на Червоній планеті висадиться всюдихід для пошуку оптимального місця для марсіанської бази. Будівництво бази розпочнеться як за допомогою роботів-автоматів, так і самими першими колоністами, безпосередня висадка яких на Марсі запланована на 2023-й рік. Передбачається, що в якості будівельних матеріалів по максимуму будуть використані марсіанські ресурси. Потім марсіанська база буде розширюватися і поповнюватися новими колоністами регулярно, раз на два роки.

Організатори проекту очікують, що до 31 серпня 2013 в марсіанські поселенці запишуться не менше 500 тисяч осіб. При цьому ніхто не стверджує, що життя на Марсі не буде легким і приємним відпочинком. Будні на планеті будуть включати в себе будівництво колонії, підтримку систем поселення, дослідження клімату і геологічної історії Марса. І все це відбуватиметься в несприятливій для життя середовищі з непридатним для дихання повітрям і середньою -50 градусів за Цельсієм.

Однак компанія не шукає кандидатів зі спеціальними навичками, як, наприклад, вченим ступенем, що, можливо, було б корисно під час міжпланетного польоту. Навпаки, їм потрібні люди з «глибоким розумінням мети, бажанням побудувати і підтримувати здорові відносини, здатністю до самоаналізу і довірі». Також бажано, щоб добровольці були «витривалі, допитливими, легко пристосовувалися, креативними і винахідливими». Всі кандидати пройдуть 8-річну підготовку перед тим, як покинуть Землю.