Побачити й помацати. У Дубенському замку запрацювала нова експозиція. Каземати 17 століття заповнили салом, м'ясом, бочками із вином та фруктами, а ще зброєю. Віднині туристам розповідають про апетити князів Острозьких.

Приблизно так 4 століття тому виглядали аналоги нинішніх холодильників. Це каземати Дубенського замку. Музейники вирішили показати князівські апетити. Припасів зберігали стільки, щоб тисяча людей могло прохарчуватися під час облоги протягом декількох місяців.

Апетити були чималими. Як любили та скільки могли з'їсти розповідають на прикладі власного охоронця та постачальника зброї князів Острозьких Яна Богдана Сусла.

Його постать історична. Та чи насправді стільки з'їдав, як записано у документах, достеменно, кажуть, науковці сказати тепер складно. Але показати популярні у 17 столітті продукти вони постаралися. Сало, м'ясо, ковбаси, фрукти, діжки із вином. Усе можна помацати. Взяти до рук дозволяють навіть експонати у сусідній залі. Із такою зброєю воювали і тримали оборону.

Усе — задля туристів та їхньої цікавості. А вони протягом 2012-го квитків накупили на півмільйона гривень.

Розвивати й збільшувати експозиції й інші цікавинки для туриста обіцяють у Дубенському замку і далі. А до співпраці закликають рестораторів та готель'єрів. Бо їдуть не тільки туди, де є що подивитися, а ще де смачно годують та де можна голову прихилити.