Етап на празькій Маркеті проводився вже в сімнадцяте в історії циклу Гран-Прі. Вперше найсильніші спідвеїсти світу завітали сюди 17 травня 1997 року. Дебютний етап закінчився перемогою Грега Хенкока, а найчастіше на першу сходинку п’єдесталу пошани, - по три рази, - піднімалися Джейсон Крамп (2002, 2003, 2004) та Нікі Педерсен (2007, 2008, 2012).

Перед початком чеського Гран-Прі всіх хвилювало два питання, - чи зможе Еміль Сайфутдінов продовжити свою тріумфальну серію та яким буде виступ Нікі Педерсена після важкого падіння на етапі у Швеції. Сімейна трагедія, яку пережив росіянин могла вибити його з переможного тонусу. Датчанину ж допомогти впоратися з навантаженнями повинен був спеціальний бандаж, який захищав ліву руку. Недарма триразовий чемпіон світу носить прізвисько «Power».

Фаворитами гонки були польські спортсмени Ярослав Хампель, на рахунку якого п’ять фіналів у Празі, з яких чотири подіуми, та Томаш Гол лоб. Щоправда за всю історію виступів на Маркеті результати Томека бували діаметрально протилежними, починаючи від перемоги (1999, 2010 роки) до найгіршого виступу в кар’єрі (1 очко у 2007 році)

Нікі Педерсен заслужив на оплески вже у своєму першому старті, в якому зумів перемогти Еміля Сайфутдінова та Кшиштофа Каспшака. Датчанину допоміг реактивний старт та вміла оборона позиції від зазіхань суперників. Забігаючи наперед, відмічу, що триразовий чемпіон світу, показавши свій бійцівський характер у наступних заїздах, сповна виправдав своє «потужне» прізвисько. Несподіваний результат був зафіксований у третьому заїзді. Один з головних фаворитів етапу, поляк Ярослав Хампель, фінішував тільки четвертим. «Малюк» реабілітувався у другій серії, після якої польські гонщики опинилися на різних полюсах турнірної таблиці. Ярек швидко відкоректував налаштування мотоцикла та привіз три пункти до свого активу, а ось Гол лоб продовжив колекціонувати нулі. Цікаво, що Нікі Педерсен, який їхав разом із поляками привіз додатковий та важливий пункт до свого активу.

11-й заїзд став по-справжньому захоплюючим. Еміль Сайфутдінов практично у кожному віражі атакував Фредріка Ліндгрена, при цьому не забуваючи тримати за собою Томаша Гол лоба. Того Томаша, який зніс росіянина саме на цьому стадіоні у 2010-у році та відправив у довготривале лікування. Втім, Еміль вже зовсім інший аніж раніше, а тому впорався із завданням на відмінно, філігранним маневром пройшовши шведського гонщика.

Ще однією травмою ледь не закінчився дванадцятий заїзд змагань. Атакуючи Ліндбака, ледь не влетів у надувний борт Нікі Педерсен. Ціною неймовірних зусиль датчанин зумів втриматися на мотоциклі, та впоравшись з Дримлем првіз одне очко.

Стиснувши зуби, триразовий чемпіон з перемоги розпочав другу половину турніру, чим ввів в екстаз свого фізіотерапевта. Зовсім несхожим на себе був в цей день Ярослав Хампель, який виглядав повільним та мало амбітним, якщо не сказати безпорадним. На відміну від нього черговий супер заїзд видав Еміль. Росіянин, як і у Гьотеборзі був чи не єдиним, хто боровся та випереджав суперників на дистанції. Так само потужно виглядав і Тай Вуффінден, - нещодавній тріумфатор особистого чемпіонату Великобританії.

16-й заїзд став щасливим для Фредріка Ліндгрена. Цікаво, що для шведа це перша трійочка у сезоні-2013 в циклі гран-Прі.

Остання серія заїздів назвала учасників півфіналів чеського Гран-Прі. Еміль, Вуффі, Педерсен та Загар легко підтвердили свої можливості. Буквально на останню сходинку вскочив Ярослав Хампель, якому вистачили мінімальні сім пунктів.

Перший з півфінальних заїздів завершився впевненою перемогою російської торпеди, однак найбільше тут запам’яталася жорстка атака Кшиштофа Каспшака на двійку шведів. Лише дивом ціла трійка виїхала з віражу, але Каспер дістався фіналу, який став третім в його кар’єрі.

Фантастичним був півфінал номер два. Нікі Педерсен протягом всього заїзду блокував свого кривдника з Гьотеборга Тая Вуффіндена, при чому блокував досить жорстко, у своєму стилі. Позиції були розіграні на лінії фінішу, а суддя прийняв рішення щодо переможця переглянувши після декількох повторів. Тайські був на кілька сантиметрів швидшим.

Перед великим фіналом фаворитів було два. Еміль та Вуффі виглядали у Чехії на голову вище за інших, а тому саме між і повинна була розгорнутися боротьба за великий приз. Однак у найвідповідальніший момент у росіянина не витримали нерви. Сайфутдінов втратив шанси зробити хет-трік, наїхавши на стрічку у великому фіналі.

Пере заїзд був насправді емоційним. Нікі мав усі шанси у першому віражі аби захопити лідерство, але поступився Таю Вуффіндену. А далі…далі протягом цілого заїзду боротьба за друге місце з Кшиштофом Каспшаком, яка закінчилася падінням на останньому колі.

Тайські здобув першу в кар’єрі перемогу на етапі Гран-Прі, яка для британців стала першою з 2007-го року (Кріс Харріс у Кардіффі). Задоволеним своїм результатом був і «Power».

Результати: 1. Tai Woffinden (Wielka Brytania) - 19 (3,3,3,3,1,3,3) + 1. miejsce w finale 2. Krzysztof Kasprzak (Polska) - 12 (1,2,3,1,1,2,2) + 2. miejsce w finale 3. Nicki Pedersen (Dania) - 10 (3,1,0,3,1,2,u) + upadek w finale 4. Emil Sajfutdinow (Rosja) - 17 (2,3,3,3,3,3,t) + taśma w finale 5. Fredrik Lindgren (Szwecja) - 11 (2,1,2,3,2,1) 6. Matej Zagar (Słowenia) - 10 (3,3,2,2,0,0) 7. Andreas Jonsson (Szwecja) - 9 (1,2,2,1,3,0) 8. Jarosław Hampel (Polska) - 8 (0,3,1,0,3,1) 9. Greg Hancock (USA) - 7 (2,2,1,0,2) 10. Chris Holder (Australia) - 7 (3,2,0,0,2) 11. Niels Kristian Iversen (Dania) - 7 (2,1,0,1,3) 12. Martin Vaculik (Słowacja) - 6 (1,d,3,2,0) 13. Antonio Lindbaeck (Szwecja) - 5 (0,0,2,2,1) 14. Ales Dryml (Czechy) - 4 (1,1,1,1,0) 15. Tomasz Gollob (Polska) - 3 (0,0,1,0,2) 16. Josef Franc (Czechy) - 2 (0,0,0,2,0)

У загальному заліку відбулася зміна лідера. Томаш Гол лоб після невдалого виступу відкотився з першої на п’яту позицію. А новим лідером чемпіонату, навіть не дивлячись на фальстарт у фіналі, став Еміль Сайфутдінов, на рахунку якого 55 очок. На одне менше у тріумфатора Маркети «Тайського» Вуффіндена, витатуйовані крила якого несуть його все вище і вище.

Класифікація після 4-х етапів:

1 Emil Sajfutdinow Rosja 55 2 Tai Woffinden W.Brytania 54 3 Jarosław Hampel Polska 46 4 Nicki Pedersen Dania 44 5 Tomasz Gollob Polska 43 6 Chris Holder Australia 40 7 Matej Zagar Słowenia 38 8 Greg Hancock USA 34 9 Niels Kristian Iversen Dania 33 10 Fredrik Lindgren Szwecja 28 11 Andreas Jonsson Szwecja 27 12 Krzysztof Kasprzak Polska 25 13 Darcy Ward Australia 25 14 Antonio Lindbaeck Szwecja 22 15 Martin Vaculik Słowacja 18 16 Krzysztof Buczkowski Polska 6 17 Linus Sundstroem Szwecja 6 18 Ales Dryml Czechy 4 19 Josef Franc Czechy 2 20 Jason Bunyan W.Brytania 1