Поодинокі випадки абортів і зниження малюкової та дитячої смертності на Рівненщині - це суттєві результати. Однак, і вони не завжди є гарантією репродуктивного здоров'я жінок. Сьогодні за круглим столом зібрались медики, науковці та управлінці, аби у тиждень планування сім'ї, що триває, розповісти про важливість слідкування за власним здоров'ям і жінкам, і чоловікам.

Цьогоріч дитяча смертність на Рівне нщині знизилась на один відсоток у порівнянні із відповідним періодом 2012 року. Однак і народжуваність теж зменшилась.

Загальноукраїнська статистика репродуктивного здоров'я жахлива: один мільйон подружніх пар - неплідні. На Рівне нщині 291 тисяча жінок репродуктивного віку, з них 10 відсотків мають проблеми із здоров'ям, а ще 10 відсотків - можуть завагітніти лише завдяки репродуктивним технологіям. Та не лише у жінках справа. Нині співвідношення у відсотках чоловічої та жіночої неплідності 50 на 50. Якщо раніше чоловічі недуги не дозволяли стати парам батьками лише у 30 відсотках.

Серйозну роль у здоров'ї молодих мам та їх дітей відіграє атмосфера та емоційний стан. Для родин, які опинились у складних життєвих обставинах, функціонують соціальні центри. Новий для мам та діток планують відкрити у селі Симонів, Гощанського району.

На нього планують витратити 3 з половиною мільйони гривень.Сума повністю виправдана для цієї справи, говорять спеціалісти.