В Радянському союзі їх проводили чи не усім громадянам. В Україні ж медпрофогляд зачіпає тільки певні категорії населення, які працюють на відповідних роботах, школярів, тих, хто володіє та користується зброєю. Решта, або перевіряє своє здоров'я, коли відчуває, що на те є причини, або взагалі звертається до лікарів, коли вже немає сили терпіти. Результат - зростання рівня захворюваності серед усього населення.

Леся Білоборода працює медсестрою вже 5 років. Щороку дівчина проходить профмедогляд. Обстежується у лікарів не лише задля того, аби її допустили до роботи, а й піклуючись про здоров'я оточуючих та своє власне.

Із поглядами дівчини погоджується завідувач відділення профоглядів Рівне нської міської поліклініки №2 Віталій Смолінг. Тут лікарі проводять медогляди обов'язкових категорій населення. Оглядають громадян, які влаштовуються або працюють в шкідливих умовах, які планують виїхати закордон, тих хто збирається працювати водієм, медиком, вчителем, у торгівлі чи закладах харчування тощо. А також тих, хто має право користуватися зброєю. Перелік лікарів, яких необхідно відвідати у кожній групі різний. А складних патологій зазвичай не виявляють, однак бувають винятки.

Минулоріч заради профілактики медики міста оглянули більше 33-ти тисяч рівнян. І якщо умовно поділити усі виявлені патології на кількість громадян, то виходить, що кожен третій має якусь хворобу.

Щороку рівень захворюваності зростає, недуги молодшають, як серед дорослого населення так і серед дітей.До прикладу - на тисячу дошкільнят та дітей шкільного віку у Рівному припадає 830 патологічних уражень. Це не означає, що усі 830 дітлахів хворіють,просто в одного часто виявляють дві а то й три недуги. Щоб змінити ситуацію, говорить Вікторія Покоєвчук, насамперед необхідно аби кожен сам усвідомив, що здоров'я своїх дітей та власне потрібно берегти. А медогляд, хоча б раз на рік, дозволить вчасно виявити та попередити багато захворювань.