Така невтішна статистика викликана погіршенням станом здоров'я дітей шкільного віку. Фахівці стверджують дві-три години на тиждень цього предмету також не достатньо. Інша причина - несерйозне ставлення до шкільної дисципліни, яка покликана закладати здоров'я нації. Після уроків історії чи математики ентузіазму на заняття спортом вистачає не усім дітям.

У 4-класниці Катрусі в переліку улюблених предметів, окрім математики та читання - ще й фізкультура.

Щоб більше займатися спортом, дівчинка записалась на секцію з баскетболу. Так найчастіше вчиняють діти та їхні батьки. Згідно з навчальною програмою у перших-четвертих та восьмих-дев'ятих класах урок фізкультури - тричі на тиждень, у п'ятих-сьомих та 10-11 - двічі. Аби відтягнути дітей від телевізорів та комп'ютерів, кількість годин варто було б збільшити, говорять і вчителі, і освітяни. Несерйозне ж ставлення до цієї дисципліни виникає лише у дітей перехідного віку.

В цьому класі навчається 20 дітей, двоє з них у спеціальній групі за станом здоров'я. Замість виконання вправ дівчатка грають у шахи. Таких, як вони, у Рівному три тисячі 337 дітей. У підготовчій групі майже 6 тисяч школярів. Загалом ж дітей шкільного віку у нашому місті трохи більше 22-ох тисяч. Відтак, майже половина учнів загальноосвітніх навчальних закладів фізкультурою не займаються на уроках взагалі, або ж тренуються у півсили. Покращити ситуацію намагаються освітяни. Цьогоріч на базі двох десятків шкіл створили дозвілеві центри. Там учні можуть займатись спортом на вихідних. Окрім того й олімпіади, спартакіади і змагання приносять результати.

А це вже інша школа - №4, яка з 2003 року стала школою сприяння здоров'ю. Навчається у ній майже три сотні дітей, 80 відсотків - займається у спортивних секціях, яких більше шести. І лише десять учнів мають звільнення від занять фізкультурою.

Проходять в школі і щоквартальні дні здоров'я та спорту, під час яких школярів знайомлять з новими видами спорту, влаштовують змагання та турніри. Саме це, переконує директор навчального закладу, дозволяє не лише покращувати показники, а й заохочувати дітей до занять спортом і собою.