Основна мета за бажанням столичних чиновників - зробити надання послуг якіснішими та швидшими. Через це з початку року швидка фінансується не з місцевих, а з обласного бюджету. Вже торік 10 мільйонів гривень виділили на потреби служби та закупили 30 нових автомобілів.

Сотня викликів щодня надходить на цілодобові лінії 103 до Дубенській станції швидкої допомоги. Вже 20 років відповідає на них у свої зміни Ігор Щербатий. Він працює тут диспетчером.

Він питає контакти, захворювання, радить, що можна прийняти вже, а іноді надає, навіть, психологічну допомогу. На Дубенській станції екстреної медичної допомоги працює чотири лікарські бригади і одна фельдшерська. А ще в районі створені 6 пунктів постійного базування у найбільших селах. Працюють вони цілодобово. Є 11 автомобілів швидкої допомоги. Дві "карети" отримали взимку, коли на Рівне нщині почали реформувати медичну галузь. Це не усі зміни, які відчули тут з нового року. Тепер немає проблеми із пальним, видають бензин без обмежень. А ще медикам підвищили заробітну плату.

Пощастило не лише медикам, а і їхнім пацієнтам. Тепер на кожного передбачено 40 гривень замість 87 копійок, як це було раніше.

Реформа тепер підганяє водіїв "швидких". За 10 хвилин вони мусять довезти лікарів до пацієнта у місті, за 20 — у селі. Щоб нормативи виконували, в області уже є 28 пунктів постійного базування швидких у найбільших селах.

Відкрити диспетчерську планують у грудні. З того часу усі виклики надходитимуть на головний пульт. GPS-навігації допоможе визначити, яка бригада найближче до хворого. Відтак у нормативи 10 та 20 хвилин, медики вкластися зможуть.