В останній тиждень квітня пацієнтів в обласному протитуберкульозному диспансері поменшає. Заклад дезінфікуватимуть. Частину хворих відпустять додому, понад півсотні важкохворих та з відкритою формою туберкульозу переведуть до іншого відділення. Знезараження, кажуть в диспансері, захід необхідний, щоб попередити повторне зараження самих хворих і персоналу.

Рівнянин Олександр в обласному протитуберкульозному диспансері вже чотири місяці. Де надихався мікобактерій, каже, не знає, у місцях ризику не бував.

У медичному закладі зараз перебуває 70 пацієнтів з відкритою формою туберкульозу. Лікування за кошт держави. В середньому за 2 місяці на кожного хворого витрачають 4 тисячі гривень.За тиждень пацієнтів поділять. Одних відпустять доліковуватися додому, а "небезпечних" переведуть до іншого відділення. Бо 26 квітня санітарні лікарі приїдуть сюди знезаражувати стіни, меблі та обладнання. Це, пояснюють, необхідно, щоб хворі не заразилися повторно та попередити зараження медичних працівників. Раніше таке траплялося.

Інфіковані мікобактеріями небезпечні до початку лікування та протягом перших двох тижнів прийому препаратів.

За останніх 10 років в області хворих на туберкульоз поменшало, каже керівник обласного протитуберкульозного диспансеру Ростислав Рожанський. 10-12 років тому, заявляє, діагноз ставили двом тисячам, минулоріч виявили 710 таких хворих. Менша частина із них мала відкриту форму туберкульозу.

Після дезінфекції обласного протитуберкульозного диспансеру, черга дійде до профільних закладів по районах. Щоправда, їх зачинятимуть. Із першого червня припинять роботу протитуберкульозня лікарні у Острозі, Володимиреці та селі Верба Дубенського району.

Тим часом Олександр чекає на виписку і радіє, що живе сам і ніхто з близьких не встиг підчепити від нього туберкульозну паличку.