У новозеландському Окленді стартував цикл Гран-Прі 2013. На довгому 413-метровому треці найкращим став представник Польщі Ярослав Хампель.

Емоції, з якими вболівальники всього світу очікували інаугураційний етап серії Гран-Прі 2013, сягнули максимуму о п’ятій годині ранку суботи (23 березня) (за європейським часом). Спекотна новозеландська погода подарувала необхідні для видовищного спідвею умови найсильнішим гонщикам світу, а "дику карту", як і рік тому, отримав Джейсон Баньян.

На старт першого заїзду нового чемпіонату виїхали Томаш Голлоб, Тай Вуффінден, Матей Загар та Кшиштоф Каспшак. Ікона польського спідвею вже зі старту вирішив долю заїзду, залишивши суперників далеко позаду. Тим самим Томек підтвердив, що такі довгі доріжки йому до смаку. А далі розпочалося. Найцікавішим у першій серії став третій заїзд, в якому впевнену перемогу привіз Дарсі Уорд, а несамовитою жагою боротьби відзначився Ярослав Хампель, хоча його атаки й виглядали дещо сумбурними. Але ще шаленішою атакою відзначився Андреас Йонссон, який випередив свого співвітчизника Фредріка Ліндгрена в боротьбі за лідерство у четвертому старті турніру.

Слід одразу ж відзначити неприємну тенденцію, - після кожного рівняння та поливання доріжки заїзди ставали дещо нудними (результат визначався зі старту), особливо в першій частині турніру.

Бурю аплодисментів зірвав на свою адресу місцевий "дикун" Дженсон Баньян. Вистріливши зі старту, восьмиразовий чемпіон Нової Зеландії поборовся за другу позицію, однак до фінішу довіз один пункт, випередивши між іншим Мартіна Вацуліка. Забігаючи наперед відмічу, що цей пункт став для спортсмена єдиним у гонці, чим він повторив свій минулорічний результат.

Поступово спортсмени що називається "роз'їжджалися " після зимової сплячки та дарували глядачам все більше боротьби. Одним з найцікавіших став 9-й старт гонки. Бій між собою сточили Антоніо Ліндбек та Дарсі Уорд. Двічі гонщики змінювалися позиціями, однак швед був кращим.

Нікі Педерсен, який боровся з жахливим болем ребер, після двох "зерових" заїздів, у 11-му старті гонки вистраждав перемогу, не давши себе об’їхати співвітчизнику Іверсену. Після цього триразовий чемпіон світу почав штампувати перемоги одна за одною, і впевнено в'їхав до півфіналу. А ось Еміль Сайфутдінов їхав якто кажуть "пан або пропав", тобто або перемога або нуль, - причому нулів та невиразних заїздів було значно більше. Росіянин завершив турнір із шістьма пунктами, знову ж таки, як і в минулому році запам'ятавшись прекрасною боротьбою у 20-му заїзді. І знову ж таки в ньому поступившись, - на цей раз Дарсі Уорду. До речі австралієць повністю виправдав покладені на нього сподівання. Молоде дарування спідвею їздив натхненно та з легкістю, однак у півфіналі поступився більш досвідченим суперникам.

Відмінними результатами відзначилися також Андреас Йонссон та Тай Вуффінден, - ЕйДжей навіть був у лідируючій групі після основних 20-ти заїздів, однак проблеми з технікою не дозволили шведу претендувати на щось більше ніж півфінал. Вуффінден же сильно здивував, особливо, якщо згадати його виступи у Гран-Прі 2010 року. Для британця, так само як і для діючого чемпіона світу, півфінал став непереборною перешкодою. Кріс Холдер не показав своїх найкращих вмінь та якостей. Однак і у минулому році етап у Новій Зеландії закінчився для нього не досить вдало, але як кажуть "курчат по осені рахують".

У великий фінал в Окленді пробились Томаш Голлоб, Грег Хенкок, Ярослав Хампель та Нікі Педерсен. При виборі стартових доріжок всіх здивував Томек, який замість найкращої в цей день першої, вирішив стартувати по другій доріжці. В якійсь мірі це й вирішило долю перемоги на етапі. Поки Голлоб розбирався з Педерсеном у першому віражі, їх обох по внутрішній бровці проскочив Хампель. "Малий" елегантно довів справу до абсолютно заслуженої перемоги. Грег Хенкок втратив шанси на хороший результат у фіналі ще зі старту.

фінальний заїзд Гран-Прі Нової Зеландії відео з телеканалу EuroSport

Результати: 1. Я.Хампель (Польща) - 15 (1,1,3,2,2,3,3) + 1м. в фіналі 2. Т.Голлоб (Польща) - 15 (3,1,3,0,3,3,2) + 2м. в фіналі 3. Н.Педерсен(Данія) - 12 (0,0,3,3,3,2,1) + 3м. в фіналі 4. Г.Хенкок (США) - 11 (3,3,1,1,1,2) + 4м. в фіналі 5. Д.Уорд (Австралія) - 12 (3,3,1,1,3,1) 6. А.Йонссон (Швеція) - 11 (3,2,3,2,1,0) 7. Т.Вуффінден (Великобританія) - 9 (2,2,0,3,2,0) 8. К.Холдер (Австралія) - 9 (2,2,0,3,1,1) 9. Ф.Ліндгрен (Швеція) - 8 (2,1,2,2,1) 10. Н.К.Іверсен (Данія) - 7 (1,2,2,w,2) 11. Е.Сайфутдінов (Россія) - 6 (0,3,0,1,2) 13. А.Ліндбек (Швеція) - 6 (1,0,2,3,0) 12. К.Каспшак (Польща) - 6 (0,3,2,1,0) 14. М.Загар (Словенія) - 5 (1,0,1,0,3) 15. М.Вацулік (Словаччина) - 5 (2,0,1,2,0) 16. Дж.Баньян (Нова Зеландія) - 1 (0,1,0,w,0)

Для поляків сезон розпочався найкращим чином. Ярослав Хампель здобув третю в кар'єрі перемогу на етапах Гран-Прі та повернувся у боротьбу за найвищі цілі після надважкого перелому ноги. Томаш Голлоб також підтвердив свої чемпіонські амбіції. Характер продемонстрував Нікі Педерсен. Як завжди на висоті, завдяки своєму досвіду, був Грег Хенкок.Загалом же перший турнір цьогорічної серії Гран-Прі показав, що боротьба на кожному етапі буде неймовірно напруженою.