Зонд США «Вояджер-1», відправлений у космос у 1977 році, став першим об’єктом, який вилетів за межі Сонячної системи. Про це свідчить звіт вчених університетів Нью-Мексико та Меріленда.

Сталося це 25 серпня минулого року. Тоді зонд знаходився на відстані 18,2 млдр км від Сонця. «Вояджер-1» пройшов так звану геліопаузу, кордон між геліосферою (сфера, де «дують» сонячні вітри) і між зірковим середовищем. Отримані дані показують саме ті показники водню і гелію, які і планувалось отримати.

Щоб остаточно вийти в між зірковий простір, «Вояджеру-1» потрібно буде пройти ще одну оболонку – ударну хвилю (bow shock). Вона виникає через удари в геліосферу міжгалактичних променів. Можливо цього кордону і не має, саме це і потрібно дізнатися вченим.

«Вояджер-1» має вагу 722 кг і пролітає 17 км/с. Від зонду до Землі сигнал іде більше 17 годин. Спочатку заплановано було його роботу на 5 років. За цей час планувалося дослідити Юпітер та Сатурн, але коли ця місія була виконана, він був пере направлений до центу нашої галактики. НА апараті встановлена золота пластина з посланням для інопланетних цивілізацій. Очікується, що «Вояджер-1» передаватиме дані до 2025 року. Після чого в нього сядуть батареї і він перестане передавати будь-яку інформацію.