Нітрати замість вітамінів. Навесні організм потребує корисних речовин, яких найбільше в овочах і фруктах. Але чи безпечні ранні овочі, які продають на рівненських ринках? Перевірила Ірина Ничипорук.

Продавці на ринку запевняють: їх овочі найчистіші та найсмачніші. Проте чи можна їм вірити на слово? Перевірити це можна, звісно, у лабораторії.

Лікар ветеринарної медицини лабораторії ветсанекспертизи №6 Ірина Пристайович працює вже не перший рік, тому руки чітко відміряють потрібні 10 грамів "піддослідного” помідора. Далі додає реактиви та ретельно перемішує. Ще кілька хвилин чекаємо й маємо результат. Та ж процедура з огірком. Нині, за словами пані Ірини, овочі з нітратами - рідкість. Такі трапляються зазвичай на початку сезону.

Приміром, цьогоріч вміст нітратів у редисці та огірках перевищував норму. Тепер же, у розпал весняного сезону, овочі здебільшого чисті.

Рівняни про небезпеку нітратів знають. Але це не примушує їх від овочів відмовлятися.

Сьогоднішні фермери навчились максимально знижувати рівень нітратів у продуктах, використовуючи ті самі добрива. Медики ж запевнять: все добре у міру. Навіть вітаміни весною.