Через ліквідовану комісію з питань гуманітарної допомоги, що працювала при Кабміні на Рівненській митниці застряли 35 вантажів 15 благодійних організацій. Місцеві активісти закордоном знайшли те, чого потребують малоймущі в Україні. Але через структурні зміни органів влади, роздати такі потрібні й дорогі памперси не можуть протягом 2 місяців.

Вісім років Євгенія Грінчук прикута до ліжка. Її доглядає донька. Вони обидві пенсіонерки. Обидві хворіють. В аптеці щомісяця лишають одну із двох пенсій.

Централізованої закупки засобів гігієни на державному рівні, кажуть у департаменті соцзахисту населення, не передбачено. Допомагають малоймущим благодійні організації. Із закордону привозять їм від подарунків до свят, до інвалідних візочків та медпрепаратів. Та цього року ні медичних засобів та препаратів, ні бодай подарунків до свят, українські знедолені не отримали. 35 благодійних вантажів від 15 благодійних організацій застрягли на митниці.

Чотири місяці мають благодійники, щоб заявити вантаж на митне оформлення. Якщо за цей час процедура незакінчена, майно перевозять на склад митного органу. За кожен день простою їм нараховуватимуть пеню.

Частину такого благодійного вантажу ввезли представники протестантських церков. 400 тисяч гривень має сплатити релігійна організація "Дім Євангелія" за зберігання на складі митного органу двох вантажів. Один ввезли у листопаді 2011, інший — у лютому торік.

Через таку ситуацію у розпачі ті, хто чекає допомоги від благодійників: місцевих та закордонних.

Термін зберігання вантажу на складі митного органу — 3 місяці. По його закінченню ввезену допомогу реалізують, або ж безоплатно передадуть закладам охорони здоров'я чи благодійним організаціям, пояснили у митниці. Протягом місяця-двох Рівне нська митниця вирішить, кому безоплатно передадуть два вантажі "Дому Євангелія". Долю решти — 33, начебто уже вирішують у Міністерстві соцполітики. Тим часом Євгенія Грінчук та її донька чекають на позитивне для них рішення. Подаровані з-закордону памперси допоможуть їм заощадити.