"Доля нації залежить від того, як вона харчується" - кажуть французи. І можливо саме тому вважають делікатесом жаб'ячі лапки. А от основним продуктом українців традиційно є сало. Ціни на нього змінюються залежно від релігійних свят. Під час посту воно дешевше, а на Різдво та Великдень дорожче. Ціни на інші продукти харчування теж зазнають змін через неврожаї, сезонні зміни або фінансові кризи та інфляційні стрибки. Чи доведеться рівнянам цьогоріч "сідати на вимушену дієту"?

Продавчиня пані Ольга торгує овочами та фруктами вже 12 років. Жінка розповідає, ціни на її товар залежать переважно від постачальників та пори року. Що по чому розповідає охоче.

За даними ж головного відділення статистики на Рівне нщині ціна на овочі зросли більш ніж на 6 відсотків. Певні тропічні фрукти теж дорожчають. Підскочили ціни і на хлібобулочні вироби, щоправда це не стосується соціальних сортів хліба. Більше коштів необхідно мати в гаманці відтепер, аби придбати соняшникову олію, макаронні вироби, морозиво, рис, м’ясо птиці, кисломолочну продукцію, шоколад. Дешевшає, натомість, молоко - майже на 3 відсотки. А ще знизилися ціни на цукор, рибу, масло, кондитерські вироби з борошна, сало, фрукти, сметану, м'ясо, продукти переробки зернових, яйця, сири. Однак, здешевлення рівняни не відчувають.

Усі цінові коливання на ринку продовольчих товарів залежать лише від сезону. 2013 рік, говорить Ігор Тимошенко, нічим суттєво не відрізнятиметься від попередніх.

Щоб спрогнозувати наступне подорожчання продуктів, то й до ворожки ходити не потрібно. Його варто чекати напередодні Великодня. Втім, тішить одне - свята рано чи пізно, а все ж таки закінчуються.