Благодійні організації та медики стурбовані відсутністю культури донорства в Україні. На тисячу осіб у нас припадає 18 донорів, тоді як у Європі та Америці - 60 донорів. У Рівному донорство тримається на однакових показниках, однак у районах їх у ряди поменшало. Активісти переконані - немає заохочення та зацікавленості, водночас стурбовані поодинокими фактами торгівлі кров'ю. Сьогодні активісти зібрались, аби вирішити, як врятувати культуру донорства?

Вже кілька років рівненські волонтери допомагають тим, хто потрапив у біду. Якщо гроші на лікування людям знайти простіше, то життєво необхідних донорів крові - навпаки.

На початку року рідні Олесі Билень потрапили в ДТП. Постраждалим потрібна була негайна допомога і переливання крові батькові. Допомогти відгукнулися волонтери, віддача та щирість донорів крові Олесю вразили.

Щодня донорської крові потребують породіллі, онкохворі та постраждалі в аваріях. Забезпечити препаратами крові можна, але це соціальна проблема, наголошують волонтери. Роботодавці повинні лояльно ставитись до донорів, адже для здачі тромбоконцентрату донорами витрачається 2 дні. Медики кажуть, виховувати потенційних донорів потрібно з дитинства.

Активісти прийняли програму розвитку донорства на обласному рівні, сподіваються на підтримку чиновників. У планах соціальна реклама, промоакції та просвітницька робота у колективах. Та головне - волонтери розпочинають збір коштів на придбання сучасного обладнання для виготовлення тромбоконцентрату, його вартість - 200 тисяч гривень.