Менш ніж за місяць з українських аптек можуть зникнути усі закордонні медпрепарати. Усе через новий закон, згідно положень якого імпортерам з 1 березня необхідно мати ліцензію на ввезення ліків. Без цих документів на територію нашої держави - зась. Такі нововведення обурили рівнян, через що вони вийшли на протест. Активісти сформували штучну чергу біля центральної аптеки міста. В такий спосіб намагались показати, що буде зі вступом у дію цього закону.

Мар'яна Рева вже не один день допомагає онкохворим діткам. Дівчина знає, у лікуванні пацієнтів онкогематологічного відділення використовується 97 відсотків імпортних препаратів і лише 3 відсотка вітчизняних.

Сформували штучну чергу біля аптеки, яка вже незабаром може стати справжньою місцеві активісти з однією метою: звернути увагу Президента України. Єдиним виходом із ситуації вони вважають скасування закону. Для чого перевіряти вже перевірене - не розуміють.

Цей закон має право на життя - говорить Сергій Лебедь. Адже він персоніфікує відповідальність за ті ліки, котрі надходять до українських аптек з-закордону. Нині, якщо Державна служба лікарських засобів в Україні забороняє обіг якоїсь серії препарату, бо той неякісний, відповідальність за це ніхто не несе.

Цей закон був прийнятий у липні 2012 року. І лишень вчора на засіданні уряду визначили орган, який видаватиме ліцензії. Цим займатиметься Державна служба України з лікарських засобів. 13 лютого мають бути затверджені ліцензійні умови впровадження діяльності з імпорту медпрепаратів. До 1-го березня говорить Сергій Лебедь усі встигнуть оформити необхідний документ. На першому етапі уряд планує спростити видачу ліцензій.

Люди, яким імпортні препарати життєво необхідні, змушені будуть купувати їх на чорному ринку й у десятки разів дорожче, говорять місцеві активісти. Адже далеко не усі закордонні препарати мають якісні вітчизняні замінники. Окремі, їх взагалі не мають.