Сучасники називають його людиною енциклопедичних знань, праці й обов'язку. Відомий український вчений, педагог, державний та церковний діяч Іван Огієнко або митрополит Іларіон за своє життя проявив про себе, як про багатогранна особистість. Утім, одна з цих граней донині залишалася майже невідомою. Ідеться про поетичний доробок митрополита Іларіона. Сьогодні в обласній бібліотеці відбулася презентація збірки творів Івана Огієнка.

Книга Івана Огієнка "Твою тільки луку ці руки косили" - це ще один реалізований проект Літературного музею Уласа Самчука в Рівному. Видавництво поетичного зібрання музеєм цілком логічне, кажуть управляючі, оскільки Самчук та Огієнко свого часу тісно приятелювали й разом боролися за українську державність.

Вихід книги у світ не обмежили свічею в пам'ять автора, зорганізували презентацію. Окрім книги обговорювали і інші творчі здобутки митрополита. А вони - вражаючі: окрім перекладу Біблії, якій Іларіон присвятив понад 40 років праці, митрополит писав роботи з історії та культури українського народу, що свого часу розходилися мільйонним тиражем. Та все ж для багатьох книга поезій стала несподіванкою.

За назву поетичного зібрання упорядники взяли рядок одного з віршів Івана Огієнка. Книга пронизана темою любові до України та Бога, що відповідає життєвому креду автора. Критики та представники духовенства погоджуються в тому, що поезія нехай і написана у минулому столітті, та все ж актуальна для сучасних українців.

Презентована книга стала ще одним доказам таланту та багатогранності постаті Івана Огієнка. Ба більше, сьогодні дослідження богословської думки, літературного слова, історії та культури стали називати огієнкознавством.