Європейська система роздільного збирання сміття дозволяє на 30% зменшити навантаження на сміттезвалювальні полігони. Адже, більшість відходів - підлягають повторній переробці. У Рівному жителі міста за рік виробляють близько 65 тисяч тон сміття, яке накопичується та забруднює навколишнє середовище. І запровадження цивілізованої моделі збирання та переробки побутових відходів могло б значно поліпшити екологічну ситуацію.

Рівнянка Вікторія минулоріч близько місяця провела в Угорщині. Там, розповідає дівчина, збір, сортування та вивіз сміття відбувається за чітким та відпрацьованим механізмом. Якщо його порушують угорці - сплачують штраф.

Україна теж прямує до налагодження механізму сортування сміття. Існує закон та понад десять постанов, які регламентують збір твердих побутових відходів в окремі контейнери. Повний перехід від загальних баків до окремих: на пластик, скло, папір, повинен відбутись у нашій державі до 2016 року. Аби люди дотримувались роздільного збору сміття постійно, переконаний Святослав Євтушенко, їх необхідно мотивувати. Так, як це відбувається у сусідній Польщі.

У Рівному нині є баки лише для загального збору несортованого сміття. Однак, якщо з'являться окремі контейнери для певного виду відходів, - сортувати готові.

А почати сортувати сміття рівнянам доведеться вже незабаром. Щоправда не так, як у Європі.

Найближчим часом сміттєпереробний завод у Рівному розпочне свою роботу, нині тривають останні перевірки та здача об'єкту в експлуатацію. Відтак, є надія що у цьому питанні ми вже незабаром наблизимось до Європи.