Медичне страхування за кордоном — явище звичне. Сплачуючи певні суми протягом певного періоду, люди можуть потім безкоштовно лікуватися. В Україні практика застосування медичних полісів тільки зароджується. У майбутньому Міністерство охорони здоров’я все ж планує ввести загальнодержавне обов’язкове медичне страхування.

Реформування охорони здоров’я наші сусіди - поляки розпочали зі створення лікарняних кас, які діяли в кожному воєводстві та повіті. А вже сьогодні вони регулярно сплачують внески до Національного фонду здоров’я – 9 відсотків від зарплати. Тож, як тільки потрапляють до лікарні - де дістати гроші громадяни цієї країни не думають. Система ж медичного страхування в Німеччині вважається однією із найкращих у світі. Там функціонує його два види: державне та приватне. І в обох випадках пацієнт не вистоює черги, отримує цілодобове медичне обслуговування та якісні медичні послуги. За 20 років незалежності України влада так і не сформувала систему ефективного державного медичного страхування європейського зразка.

Рівняни - за! Запровадження обов'язкової державної страхової медицини в Україні підтримують. Однак непокояться, аби все відбувалось за відпрацьованим та справедливим механізмом.

Поки Україна робить лише перші кроки до загальнодержавного обов'язкового медичного страхування. Та приватні компанії за доброю волею людини вже можуть надавати такі послуги. Ними користується і рівнянка Людмила. Уся її родина також вже понад 10-ть років як застрахувалася. І коли дівчина раптово потрапила у лікарню - зрозуміла, що не дарма сплачувала щомісячні внески.

Та страхують себе рівняни, як запевняють фахівці, дуже рідко. Вітчизняна охорона здоров’я нині перебуває в перехідному періоді. Тож, говорити про реальні строки впровадження загальнодержавної обов'язкової страхової медицини, які передбачають прийняття відповідних змін до законів або нових законопроектів, ніхто не поспішає.