Традиційні ЖЕКи відходять в історію. Їм на зміну вже йдуть приватні житлово-комунальні підприємства та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Запропонують рівнянам ще й інший спосіб догляду за оселями — найняти оператора з експлуатації будинку. Нові віяння у житлово-комунальній сфері вивчала Ірина Ничипорук.

Муніципальні ЖКП втрачають свої позиції. У Рівному їх поступово витісняють об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Так, ОСББ на Шухевича, 2, нікого не чекаючи, відремонтувало у будинку дах та встановило у кількох пробних під’їздах домофони.

Конкуренцію складає приватне ЖКП "ВВ". Це підприємство мало чим відрізняється від звичного ЖЕКу, навіть має у структурі аварійну службу. Воно працює у Рівному вже п’ять років. Й досі залишається єдиним. Створювати нові не квапляться: відповідальність лякає.

Проте вже до літа у місті може з’явитися й новинка — оператор з експлуатації будинку. Утім, хто ж обслуговуватиме будинок: муніципальне чи приватне ЖКП, ОСББ чи оператор - вирішуватимуть самі мешканці. Важливо тільки, щоб вони врешті зібралися й вирішили, чого хочуть.