Після новорічних свят неминуче постає питання - що робити з непотрібною тепер ялинкою? Смітник нашого міста поступово заповнюються використаними лісовими красунями. У цьому наші журналісти переконалися на власні очі. Яка доля цієї деревини та що зроблять із головною ялинкою Рівного?

Демонтувати головну ялинку міста працівники Тресту зеленого господарства почали у вівторок зранку. Усі прикраси обережно знімають, а саме новорічне дерево, кажуть, піде на утилізацію. За доброю традицією ялинку поріжуть та зроблять дошки для лавок. А от доля домашніх ялинок, які рівняни викидають на смітник - інша. Їх вперше за останні роки не викидатимуть на сміттєзвалище. Вони знайдуть свій останній прихисток у котельнях.

Звертаються комунальники до населення - не розкидати ялинки у дворах. Адже тоді їх не зберуть і вони сохнутимуть на ваших прибудинкових територіях. Тому обережно поскладайте їх біля сміттєвих контейнерів.

Опитані нами рівняни по-різному утилізовували свої новорічні дерева. Попри те, що всі знають, яка сумна доля чекає на живу ялинку після новорічних свят, українці не поспішають масово використовувати штучні. На смітниках зелених красунь - більш ніж достатньо.

Для відновлення однієї вирубаної двометрової ялини потрібно не менше 10 – 15 років. І в багатьох лісових господарствах Європи на Різдво ялинки не зрубують, а здають в оренду. Після свят дерево із збереженою кореневою системою виймають з діжі і знову висаджують в лісі. В Україні таку традицію намагаються вводити у великих містах. До Рівного новація ще не дійшла.