Замість того, щоб будинки будувати, почав креативити із картинами. Рівнянин Михайло Глущенко вивчився на будівельника і зрозумів: хоче працювати із каменем, але не будинки будувати, а картини створювати. Десятки кілограмів прибалтійського бурштину він розбиває по відтінках й фракціях, щоб сонячним піском висипати пейзажі, портрети, ікони. Бурштиновий живопис із його майстерні розлітається усім світом. Сотня картин нині експонується у Дубенському замку. Прижився серед них і гоголівський Тарас Бульба із синами.

У козацькі постаті вдивляються не тільки місцеві, виставку відвідала уже понад тисяча туристів із сусідніх областей, було чимало киян, росіян, поляків та литовців. Вражені побаченим відвідувачі, каже екскурсовод, найбільше розпитують про бурштин.

Щоб соснова смола перетворилася на виноградну лозу й заграла на невидимому сонці, каміння перемелюють й розкладають по відтінках. Їх використовують 15, різних фракцій.

Усі ці картини висипані прибалтійським бурштином. Видобутку каміння із чи не найбільших у світі покладів на Рівне нщині , не ведуть. Хіба що шукачів. Але на нелегальній сировині, каже власник усіх цих картин, бізнесу не збудуєш.

Він пішов у мистецтво, бо фах інженера-будівельника видався занудним. Бурштинові картини, каже, гарний бізнес. А ще серце і душа радіють, бо навколо завжди краса та й людям суцільний позитив. На загальноприйнятому, стверджує, не зупиняється, до бурштину, коли треба, додає мармурову крихту.

Експозиція цієї виставки щораз змінюється, туристи на пам'ять купують хто ікони, хто пейзажі. Вподобали кам'яний живопис, каже бурштиніст, й українські політики.

Мода на бурштинові портрети, додає, тільки розпочинається. Штовхають її, як і на бурштинові ікони, — молодята. Все частіше просять висипати камінцями їхні весільні фотокартки.