Стверджують, документ потребує доопрацювання, бо має низку "підводних каменів". Свої пропозиції щодо удосконалення даного законопроекту вносили Представники Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу разом з рівненськими експертами.

Нині в Україні проводити місцеві референдуми - зась. Це неможливо практично, наразі просто немає документу котрий регламентував би процедуру їхнього проведення. Минулого місяця Президент Віктор Янукович підписав Закон України "Про Всеукраїнський референдум". Тоді ж і втратив чинність колишній закон, котрий встановлював правові основи і всеукраїнського і місцевого волевиявлення громадян. Щоби почути думку громади на місцевому рівні, нині виконуючий обов'язки Прем'єр-міністра Микола Азаров ініціював відповідний законопроект. Рівняни до референдуму вже готові. Міркують, що в першу чергу у місті потребує обговорення. Одні наполягають: депутати мають погоджувати з громадою виділення великих земельних ділянок.

Інші прагнуть довести річку Устю до пуття.

А хтось хоче мати можливість достроково припинити повноваження обранців, якщо ті не виправдали сподівань виборців.

Ці питання і справді потребують уваги. Та чи реально їх вирішити шляхом волевиявлення громади у нашій країні? Учасники обговорення законопроекту "Про місцевий референдум" у Рівному мають сумніви. Особливо щодо дострокового переобрання голів сіл, міст чи області, хоча така ідея до вподоби.

Законопроекту Азарова далеко до досконалості, наголошують експерти.

За круглим столом зібралися рівненські експерти та представники Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу. Саме останні взялися досліджувати законопроект, прагнучи внести реальні пропозиції задля його удосконалення.

Та і низку пропозицій від експертів Центру Політичного Аналізу щодо вдосконалення законопроекту відверто критикують рівненські громадські активісти.

Не підтримують експерти і пропозицію "Не проводити місцеві референдуми за 6 місяців до виборів всіх рівнів і протягом 6-ти місяців потому".

Врешті-решт експерти дійшли порозуміння та виокремили більш реальні пропозиції до законопроекту "Про місцевий референдум". Невдовзі їх планують передати на розгляд Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради України.