Нелегкий український бізнес. Днями світовий Банк оприлюднив рейтинг легкості ведення бізнесу. Україна опинилась найнижче серед сусідів, на 152-му місці зі 180-ти. Найбільшою проблемою, європейські експерти називають бюрократію.

Жорсткий робочий графік, висока продуктивність та суворий контроль на цій фабриці компенсується високою для місцевості платнею і можливістю кар’єрного росту. Наразі на виробництві португальської компанії Фапомед, що у Гощанському районі, працює майже 3 з половиною сотні чоловік. Натомість, виробництво розраховане на півтисячі робітників.

Надія Горецька працює на заводі з дня його відкриття. Починала швачкою, зараз – майстер виробничого навчання. Каже, найважче було звикнути до жорстко нормованого робочого графіку, а з виробничими тонкощами допомагав розібратись роботодавець.

Із підготовкою персоналу для виробництва допомагають і в районному центрі зайнятості, де постійно триває підготовка кадрів, зокрема і для цього підприємства. Наразі тут за сприяння служби зайнятості забезпечили роботою 220 людей.

Несвоєчасне відшкодування ПДВ, бюрократія і тиск контролюючих органів – далеко не повний перелік причин, що змушують інвестора сумніватись у правильності свого вибору - створити робочі місця саме в Україні.

Наразі менеджмент компанії Фапомед вже отримує пропозиції щодо перенесення виробництва, зокрема на Мальту. Офіційну пропозицію та запрошення до перемовин португальські бізнесмени отримали місяць тому.