У 17 років став відомим на весь світ. Рівнянин випускник природничо-математичного ліцею, студент Київського політехнічного інституту Борис Левковський прославився трубою та декількома пропелерами. Просто хлопець знає, як їх потрібно скласти, щоб ослабити буревій.

Такий пристрій може врятувати цілі міста від буревіїв, навіть, смерчів, стверджують місцеві науковці.

Як труба та декілька пропелерів гасять вітер швидкістю 100 метрів за секунду зацікавилися американці. З дня на день у Рівне нській Малій академії наук чекають примірник журналу прикладної та теоретичної фізики, виданого бібліотекою при сенаті. Пристрій, який бореться із ураганами сконструювали у її лабораторії.

Зустрічний потік, народжений тим же ураганом у трубі, пояснює науковець, гасить його швидкість на виході із циліндру. Скільки таких пристроїв потрібно встановити, щоб не пустити до населених пунктів буревіїв та смерчів, ще потрібно вирахувати. Але такі прилади, стверджують у МАН — справжня панацея.

Як захистити будівлі від ураганів вигадав випускник природничо-математичного ліцею нинішній студент КПІ. Цю модель приладу хлопець змайстрував із того, що було під рукою.

Пристрій для боротьби з ураганами запатентували. Але у масове виробництво він може і не надійти. Академія спеціалізується лише на навчанні. Просувати винаходи на ринок тут тільки вчаться.

Чи рятуватимуть такі прилади українські села та міста від ураганів поки залежить від самих винахідників. Їм патентний повірений радить замовити дослідження про промислову придатність винаходу, а ще зареєструвати винахід у мережі трансферотехнологій. Там його, можливо, помітять виробники чи їхні представники. У академії ж сподіваються на зацікавленість патентом у Сполучених Штатах. Один такий пристрій порахували, коштуватиме на більше півтисячі гривень.