Сьогодні у світі відзначають День білої тростини, заснований спеціально для того, щоб принаймні один раз на рік згадати про незрячих людей та їхні проблеми. А таких проблем не бракує. У Рівному незрячі діти змушені навчатися ще за радянськими підручниками, адже у спецшколи бракує грошей на нові. Та й дістати спеціалізовані книжки зі шрифтом Брайля не так просто.

У Рівне нській обласній спеціалізованій школі для сліпих та слабозорих, учнів ділять на маленькі групи. Це дає можливість займатись з кожним індивідуально. По понеділках Роман Данкевич - інструктор з вивчення системи Брайля, навчає писати та читати дорослих, заново.

Тут ні до чого зошити та ручки - потрібна брайлівська дошка, грифель та спеціальний папір - для написання рельєфно-крапкового шрифту. Щоби потім незрячий міг дотиком прочитати написане. Роман Данкевич в цій школі колись і сам так вчився. Після закінчення Вишу допомагає іншим. Каже, нині для інвалідів по зору винайшли чимало допоміжних приладів.

Однак для його учнів, так і для самого вчителя - це лише блакитна мрія. Нині, каже, хоча б шкільну бібліотеку оновити. Найновіший підручник тут - біологія для слабозорих семикласників - 2002 року. Незрячі ж вчать українську літературу за радянським посібником. Хрестоматія відрукована у 1985-му. Купити нові примірники немає грошей - шкільну програму вчителі адаптовують під підручники.

І хоча з'являються небайдужі спонсори - допомагають канцтоварами. Нові підручники для них все ж залишаються розкішшю. Тож здобувають школярі повну середню освіту виходячи з того, що мають.