Конкурс "12 історій про УПА" фінішує. В галереї європейського живопису відкрили виставку картин, за якими впродовж восьми місяців рівняни писали оповіді про повстанців. На презентації розкрили й головну інтригу - ім'я автора полотен.

Одинадцятикласник Олександр Щерба цитує уривок власного вірша. Написав його до картини "Погляд" - це друга історія про УПА. Всього їх 12. Хлопець чи не найактивніший учасник одноіменного загальноміського конкурсу.

Проект "12 історій про УПА" стартував ще у березні. За його умовами, до тематичної картини треба було вигадати оповідь. Конкурс проводили у відкритій групі однієї із соціальних мереж. Донині ім'я автора художніх робіт тримали в таємниці. Після написання останнього полотна - секрет відкрили. Це рівненська мисткиня Наталя Серветник. Каже, її надихали архівні фотографії, історична література та упівські пісні.

Наталя Серветник додає, перечитала всі історії до власних картин - різносюжетність оповідей просто дивувала.

Нині підраховують кількість історій та й самих учасників конкурсу - їх сотні, кажуть організатори. Більшість - школярі.

Нагороджуватимуть переможців у неділю, 14 жовтня у Залі камерної та органної музики. Там презентують і календар "12 історій УПА". А ще спакують бандероль Вадиму Колісниченку - нардепу відішлють символічну футболку з повстанцем та той таки календар. Сподіваються, він оцінить подарунок і врешті змінить ставлення до конкурсу і до тих, кому він присвячений.