Ситуація не ліпша й в Україні загалом. Для отримання документу, що засвідчує авторство на винахід та виключне право на його використання, треба викласти з кишені від 3-ьох з половиною тисяч гривень до 15-ти тисяч доларів. Як сприяти здібній молоді у втіленні новітніх ідей, міркували сьогодні у Національному університеті водного господарства та природокористування на ІІ Молодіжному інноваційному форумі.

Сергій Куницький - аспірант кафедри водоспочання та бурової справи Національого університету водного господарства та природокористування. Він ще з кількома співавторами розробив рекомендацію з реконструкції станції знезалізнення води у Гощі. Винахідники вже запатентували два вироби. Нині подали заявку на третій. Сергій Куницький каже, їхні розробки допомагають економити.

Щоби отримати державний патент винахіднику треба викласти з кишені від трьох з половиною тисяч гривень. Якщо це заявка міжнародна - сума збільшується до 10-ти-15-ти тисяч доларів, залежно від країни, розповідає Юрій Трачук патентний повірений України. Часто-густо молоді інтелектуали таких грошей просто не мають. А подекуди не знають, як використовувати вже отриманий документ.

Об'єнати здібну молодь та посприяти у втіленні винаходів вирішили завдяки соціальному проекту "Центр майбутнього: золотий кадровий резерв нації". До справи долучилося рівненське відділення "Української Студенської Спілки". Разом міркували, як адаптувати молодих винахідників до ринкових умов.

Такий Молодіжний інформаційний форум проводять вдруге. Наступну зустріч запланували на 24 жовтня в Києві. Туди з'їдуться автори найкращих проектів та експерти. Рівне нщину представлятимуть 3-оє винахідників.