Подолати смугу з перешкодами, затримати злочинців, показати влучну стрільбу та швидку їзду на автомобілі. Такі завдання мають виконати понад півсотні працівників спеціальних підрозділів груп затримання Державної служби охорони. Протягом тижня на базі Рівненського вищого профтехучилища міліції триває всеукраїнський конкурс професійної майстерності "Кращий за професією". Позмагатися за звання та грошову винагороду з'їхалося 28 команд.

Він працює охоронцем 5 років. Мріє стати кращим у своїй професії. За цим званням до Рівне нського профтехучилища міліції приїхав із Кіровоградщини. Перед змаганнями, каже, інтенсивніше тренувався й підтягував теорію. Та перед стартом хвилювання зростає.

Хвилюється охоронець недаремно: попереду трьохсотметрова смуга із перешкодами. Дорогою ще треба перескочити через паркан, влучно відстрілятися у напівтемряві, а на фініші — підтягнутися 4 рази.

Із таким результатом прибігли чернівецькі охоронці. Кіровоградець Олександр Чернега з напарником зі смугою перешкод впоралися на півхвилини швидше. За ідеальність й прудкість максимально судді присуджують 3500 тисячі балів. Та за кожен промах знімають щонайменше сотню. Підтягнувся хоч на один раз менше — мінус 150 балів.

За званням кращого охоронця до Рівне нського училища приїхали 28 команд з усієї України. Усі практичні завдання тут максимально наближені до їхньої щоденної роботи.

Це Тернопільська команда затримує злочинців, які проникли до житлового будинку. Із цим завданням впоралися майже ідеально, заробили 3 тисячі 250 балів. Та яка із команд переможе, судді визначать за два дні. Попереду на охоронців чекає ще рукопашний бій та стометрівка. Команда, яка посяде перше місце, до звання отримає шість тисяч гривень, за друге місце — 5 тисяч, за третє — чотири тисячі гривень. Визначать і кращих співробітників серед молодших інспекторів та міліціонерів-водіїв. До першого місця хтось із них отримає три тисячі гривень, до другого — дві з половиною, до третього — дві тисячі.