У новому 2013 році по новому запрацює перинатальний центр у Рівному. Заклад матиме не лише назву, як це було до цього, а й обладнання нового покоління та відповідних фахівців, запевняють місцеві чиновники. Медична установа коштуватиме, відповідно до проекту, 64 мільйони гривень. 46 із них — державні гроші.

Юрій Дроздюк один із 205-ти будівельників, які працюють на реконструкції перинатального центру. Його робочий день розпочинається о восьмій ранку. До восьмої вечора має замісити 2,5 куба розчину.

Проектанти й будівельники, а не медики працюють тут останні чотири місяці. Із перинатального центру винесли усе обладнання, залишили лише несучі стіни.

Площу медичного закладу збільшать більш ніж удвічі. Над існуючим корпусом надбудують п'ятий поверх та зведуть ще одне 5-поверхове приміщення. Вісім з половиною тисяч квадратів вкрай потрібні, запевняє головний лікар центру.

Новонароджених від п'ятсот грамів виходжуватимуть у цих стінах, де вони з'являються на світ, а не переводитимуть до інтенсивної терапії, що у дитячій обласній лікарні, як це робили досі. Перинатальний центр європейського рівня у Рівному коштуватиме 64 мільйони гривень.

Цю реконтрукцію планували на 2013 рік у рамках нацпроекту "Нове життя". Відповідно до нього перинатальні центри мають з'явитися у кожному регіоні. Та у котрійсь із областей невстигли б освоїти півсотні мільйонів гривень. Дізнавшись про це, рівненські чиновники підметушилися, із обласної скарбниці виділили мільйон гривень на проектну документацію. А днями отримали на будівельні роботи 20 мільйонів авансу. Ще 26 чекають за місяць-другий. 18 мільйонів гривень шукатимуть по благодійниках. Якщо фінансування буде безперебійним, у січні обіцяють запросити сюди уже медиків.