Ще 5,5 мільйонів гривень вклали у Центр променевої терапії, що уже рік працює у Рівному. Тепер онкохворих лікують ще за однією методикою. Коли джерело випромінювання вводять безпосередньо в уражений раком орган. Щоб пролікуватися за цією методикою не потрібно лягати до стаціонару. Нове обладнання Рівненському обласному онкологічному диспансеру подарував благодійний фонд Ріната Ахметова.

Він півроку бореться із раком. Віктор Ковальчук родом із сусідньої Волині. Удома допомогти йому не змогли, тільки підказали про Центр променевої терапії, що рік тому запрацював у Рівному.

Таких як він у Рівне нському обласному онкологічному диспансері, при якому працює Центр, називають проблемними хворими. Бо вони не з Рівне нщини. На їхнє лікування на лінійному прискорювачі частково витрачають гроші із обласного бюджету.

Механізму, як компенсувати тисячі гривень витрачені на хворих з інших областей, поки не вигадали. Подумати про це пообіцяли у Мінохорони здоров'я.

Нині у Центрі променевої терапії відкрили кабінет брахітерапії. Тут радіацією опромінюють виключно пухлини. Поки що, тільки ті, які вразили порожнисті органи.

Згодом, обіцяє завідувач, тут лікуватимуть і рак молочної залози. Це обладнання та іридій, який вбиває пухлину, обійшлося у 5,5 мільйонів гривень. Кабінет брахітерапії, як і решту обладнання у Центрі променевої терапії подарував Рівне нському обласному онкодиспансеру фонд Ріната Ахметова.

За рік на лінійному прискорювачі пролікували три сотні хворих. Результатами місцеві лікарі задоволені.

Поки що лікування на лінійному прискорювачі пацієнтам безкоштовне. Вони докуповують супунті препарати. На них Віктор Ковальчук витратив більше 2,5 тисяч гривень. Ще дві тисячі заплатив за діагностику та по 100 гривень за добу у палаті.