На Рівненщині наступного року можуть відродити автобазу. Зроблять це відповідно до програми про безпеку дорожнього руху на наступний рік, яку затвердили у Києві. Серед нових вимог: тахографи на усіх міжміських маршрутах, паски безпеки на пасажирських сидіннях, жорсткіші вимоги до водіїв. Та головне — ліквідація дрібних перевізників.

224 тисячі 622 кілометри за останні півтора року по українським дорогам наїздий "Мерседесом" Олександр Вороницький. Головний контролер його роботи — тахограф.

Піддурити прилад, каже водій, не можна, якби цього не хотілося. Усю інформацію про його роботу тахограф записує на паперовому диску. Вони обов'язкові на перевезеннях понад 150 кілометрів уже 2 місяці. За рік, відповідно до нової програми щодо безпеки дорожнього руху, такі прилади повинні з'явитися в усіх автобусах на міжміських маршрутах. Вартість одного — 10 тисяч гривень. А ще на кожному пасажирському місці буде ремінь безпеки. Такі вимоги уже діють у Німеччині. Та українські пасажири пристібатися ними не поспішають.

У Кабміні переконані, усі ці заходи убезпечать пасажирів. Бо цього року у ДТП за участі рейсових та маршрутних автобусів тільки на Рівне нщині загинуло 13-ро, торік було троє. Перевізники кажуть, нова програма не задля безпеки проїзду пасажирів, це їхні чергові утиски: підприємців змусять найнятися на роботу. У кожній області відродять автобази. Тендери на перевезення перевізникам стануть недоступними.

Хто хоче підім'яти бізнес перевезень під себе, самі підприємці та їхній оборонник, кажуть, поки не знають.

Що й до чого зрозуміліше стане уже після виборів, а сторону, в яку спрямувати галузь, оберуть на початку наступного року, прогнозує головний захисник українських перевізників. До того часу профільне міністерство уже напевне матиме керівника. Тоді перевізники Рівне нщини вийдуть на пікети, якщо уряд своєю політикою відбере у них заробіток. Влітку 2008-го вони уже протестували проти рейдових перевірок. Тоді під дверима головавтотрансінспекції в області пошматували свої ліцензії.