Випускники рівненських вишів не можуть знайти роботу. Занепокоєні профільні спеціалісти. Вони стверджують - проблема не в поганій освіті, а у виборі невитребуваних професій. Лише з початку року у пошуках роботи зареєструвалися 28 тисяч безробітних. Змінити ситуацію вирішили чиновники, представники вишів та роботодавці.

Анастасія Рожко - майбутній менеджер. Нині перейшла на третій курс. І хоча до отримання диплому часу вдосталь, каже, невдовзі почне шукати роботу. Впевнена, з її спеціальністю буде де працювати.

Близько ста семидесяти чоловік на одне вакантне місце менеджера зареєстровано в обласному центрі зайнятості, констатує його директор Іван Ткачук. Розповідає, нині досить престижні спеціальності на кшталт юриста, економіста, бухгалтера на ринку праці не затребувані. Натомість технологічних працівників в області катма.

Лише з початку 2012 -го у Рівне нських центрах зайнятості зареєструвалися більше двадцяти восьми тисяч шукачів роботи, а це на тисячу більше аніж минолоріч. І хоча більшу частину вже працевлаштували, тенденція свідчить: з кожним роком кількість безробітних зростає. Загалом, це випускники вишів. А все через брак вакансій та досвіду роботи. Подекуди відсутність практики молодих спеціалістів стає ключовим у відмові роботодавців. Яким чином таке звести до мінімуму сьогодні мізкували профільні спеціалісти, чиновники та й самі роботодавці. Останні нарікають, нині бракує кваліфікованих кадрів.

І коли одні роботодавці кадрами до прикладу з економічною спеціальністю "перебирають", інші ладні тих таки інженерів-будівельників "забирати з руками-ногами". У рівненській будівельній асоціації готові забезпечувати роботою будь-кого і без відповідної спеціальності, і без досвіду роботи, тільки б було бажання працювати.

Попри те, що в області не вистачає кадрів робітничих та технологічних професій, такі спеціальності нинішні абітурієнти не квапляться отримувати.

Спеціалісти певні, щоби усунути дисбаланс між освітою та ринком праці потрібен час. А ще співпраця влади, вузів та роботодавців.