Вони розумні, кмітливі, швидко запам'ятовують цікаву їм інформацію. Однак не всі можуть з ними порозумітися. Сім'ї, в яких виховують дітей-аутистів, зібрали неподалік Рівного, щоб допомогти батькам. Такий десятиденний літній табір для дітей та батьків - в Україні майже унікальне явище.

Ранок у таборі для дітей з аутизмом розпочинається з іпотерапії. Прогулянки на кониках діти починають чекати ще з вечора.

Йому уже сім. У вересні Олексій піде до першого класу. Він кмітливий, багато знає та цікавиться усім на світі. Єдине — хлопчик занурився у себе. Таких, як він називають аутистами. Олексій один із десяти вихованців спеціального літнього табору "Сокіл". Зібрати разом й допомогти особливим дітям, схожих на Олексія, неподалік Рівного, вирішила мама хлопчика Олена.

Відгукнулася допомогти із організацією табору на Рівне нщині киянка, доктор психологічних наук Тетяна Cкрипник. Вона працює із аутистами уже вісім років. Важливо, каже, навчити батьків спілкуватися із дітьми аутистами.

На заняттях дітей та батьків навчають робити усе разом. Привчають дітлахів слухати інших та реагувати на прохання. Заняття тут не набір різних методик, а системне формування дитини з аутизмом. Їхнє тіло розвивають кінезотерапією, нейрокінезотерапією, іпотерапією. Соціально виховують ігровою та музичною терапіями. На заняття запрошують родини і зі звичайними дітьми.

Щоб об'єднати рівненські родини, які виховують дітей з аутизмом, й допомагати один одному, батьки Олексія створили благодійний фонд. На допомогу від спонсорів та меценатів не чекають, кажуть, краще витрачати час не на пошуки грошей, а на корегування поведінки дітей.

Такі табори та постійні заняття з дитиною приносять результат, переконана Галини Пилипенко. Її сину Сашку 16, він випускник 9-го класу загальної середньої школи на Київщині. Легко, каже, не було від самого початку, бо Сашко став першим особливим учнем у школі.

У школі Сашко захопився фізикою та географією. Він знає не тільки усі країни світу, яка з якою межує, а й столиці держав.

Сашко нарешті дочекався своєї прогулянки верхи. Та це не просто їзда, для нього та інших особливих дітей - це "ліки".

Кожен тиждень їхнього розвитку й корекції поведінки із фахівцями обходиться батькам приблизно у тисячу гривень. Усі вони чекають, на позитивні зміни. А ще розуміння й підтримки у дитсадочках, школах і просто від людей на вулиці.