Вже більше тижня на центральному ринку продають кавуни та дині. Такі фрукти допомагають боротися з хронічними запальними хворобами. Зокрема лікарі радять їсти тим, в кого хворі нирки та хто страждає на анемію. Утім поспішати купувати ранні соковиті плоди - не варто. Для того, щоб баштанні швидше достигали, в них додають велику кількість хімічних речовин.

На прилавках рівненських ринків вже з'явилися кавуни та дині. Чи добрі? Вирішили перевірити. Купуємо фрукти в різних торгових місцях. У кожного продавця повинен бути заключення експертизи, яке видають в лабораторії. Цей папірець гарантує, що з'ївши шматочок ласощів у ваш організм потраплять тільки вітаміни і жодних хімікатів.

Продавчині запевняють, фрукти чисті, без нітратів, та лише одна показує довідку.

Йдемо до лабораторії робити аналіз на вміст нітратів. За лічені хвилини прилад показав: кавун в нормі, а диня містить завищену концентрацію шкідливих речовин. Та ще й у два рази.

Та все ж фахівці запевняють, нашпиговані баштанні ні в якому разі не можуть потрапити на прилавки місцевих ринків, всю продукцію ретельно перевіряють.

Тому, спеціалісти ветеринарної служби радять не поспішати купувати ранні кавуни та дині. Мовляв, нині їх вирощують прискореним методом, використовуючи специфічні добрива. Рівняни прислухаються до таких порад: знають - ще не сезон! Біля торгових майже немає покупців.

Хімікати у фруктах — можлива причина отруєнь, кажуть фахівці. При перших симптомах інтоксикації — відразу ж потрібно надати медичну допомогу.

Також лікарі застерігають: ні в якому разі не давати ранні кавуни та дині дітям. Адже, з юного організму токсичні речовини вивести важче.